profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

twitter

Wie niet onder druk staat, kan veel beter naar zichzelf kijken hetkind.org/?p=63548

Ongeveer 58 minuten geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Column: ‘Laat jij je paardje maar in de stal’

26 mei 2010

Marcel van Herpen

Driemaal goud op de Olympische Spelen . Het kan je niet ontgaan zijn dat dressuurruiter Anky van Grunsven een topprestatie heeft geleverd. Marcel van Herpen zat met haar in de klas op de havo en schreef een column, verwijzend naar zijn boek Duurzaam Opvoeden en ontwikkelen. ‘Laat jij je paardje maar in de stal.’

Een tijdje terug sprak ik een oud-docent, die mentor was geweest op onze havo. Hij moest op een bepaald moment alle kinderen die onvoldoendes hadden aan zijn bureau halen en aanmoedigen om met meer aandacht te studeren. Hij herinnerde zich nog goed dat hij Anky bij zich riep en haar, kijkend naar haar cijferlijst, vertelde: “Je resultaten zijn zo matig. Je zult echt meer moeten gaan studeren. Laat dat paardje maar in de stal staan.”

Achteraf, toen hij dat paardje steeds maar weer op televisie zag, realiseerde hij zich dat hij nooit bezig was geweest met wat haar echt bezielde. Hij had zijn leerlingen gereduceerd tot onderdeel van het systeem. Het besef dat talent zich ondanks die aanpak kan ontwikkelen stelde hem enigszins gerust.Anky met haar favoriete paard

Achteraf iemand ontdekken is niet zo’n kunst. In elk kind talenten zien, is de opdracht voor begeleiders die de volgende Nederlandse generatie een bijdrage willen laten leveren aan een mooie, duurzame toekomst.

Veel goud gewenst!

Marcel van Herpen is o.a. projectleider Expertisecentrum Duurzaam Ontwikkelen en Opvoeden en projectleider Expertisecentrum EGO Nederland. Het nieuwe boek waarover Marcel spreekt is ‘Duurzaam opvoeden en ontwikkelen’. Deze column verscheen in het oktober-nummer van Egoscoop in 2008 (jrg. 13, nr. 01)

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie