profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

twitter

De dagplanning overhoop: er is een lammetje geboren op aard hetkind.org/?p=63812

Ongeveer 39 minuten geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Charles Leadbeater: Onderwijsvernieuwing in sloppenwijken

19 oktober 2010

Rikie van Blijswijk

Geplaatst in: Legitimering

Goed onderwijs is deel van de samenleving en staat in verbinding met de vele werkelijkheden buiten de school. Op zoek naar goede voorbeelden zijn we geneigd naar Westerse rijke landen te kijken: Finland, Amerika. Charles Leadbeater wijst ons in deze video erop dat juist ook in ontwikkelingslanden en sloppenwijken prachtige voorbeelden te vinden zijn, omdat de omstandigheden daar creativiteit en radicale vernieuwing afdwingen.

Als leerlingen arm zijn en zelf in hun levensonderhoud moeten voorzien, is het niet genoeg onderwijs aan te bieden dat ‘over 10 jaar’ van nut zal zijn. Het onderwijs moet nú relevant zijn, aansluiten bij vragen waar de leerlingen dagelijks mee worstelen, helpen om je onderhoud te voorzien. Als er geen of niet genoeg goede leraren beschikbaar zijn, richt je je op leren van elkaar en leren met nieuwe media. Als de kinderen niet naar de school kunnen komen, ga je naar ze toe met een bus die is ingericht als school. Kortom: doe wat nodig is in de context van de samenleving van jouw leerlingen. Kijken naar dit soort voorbeelden kan ons helpen ons te bevrijden van het keurslijf van ons onderwijssysteem.

 

www.ted.com/talks/lang/dut/charles_leadbeater_on_education.html

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie