profiel

Frum van Egmond


Bekijk mijn profiel

twitter

Voorstelling voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 1: Stranger in Paradise hetkind.org/?p=59455

Ongeveer 57 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsprijs voor Kindermuseum van Noordwijkse School

1 december 2010

Frum van Egmond

Geplaatst in:

De Noordwijkse School heeft de Onderwijsprijs Zuid-Holland in de categorie primair onderwijs gewonnen! We hebben gewonnen met het project Het Kindermuseum voor Beeldende Kunst. “In tien weken leren de kinderen van alles over kunstgeschiedenis, kunststromingen, kunstenaars en kunstwerken. Een origineel en buitengewoon project. Prachtig uitgewerkt en heel praktisch,” aldus de jury. ”De Noordwijkse school heeft zichzelf overtroffen.”  De 1e prijs is een ‘Bronzen Olifant’ en de nominatie voor de landelijke finale in maart volgend jaar.

In de nieuwe onderwijspraktijk krijgen leerlingen de kans te laten zien wat ze kunnen en willen. Zij worden uitgedaagd en ondersteund, afhankelijk van hun kennelijke mogelijkheden. Op de Noordwijkse School is een veelzijdig aanbod met veel leermogelijkheden voor kinderen met verschillende niveaus en interesses. De docenten gaan in gesprek met een kind om samen te onderzoeken welke leerbehoefte een kind heeft en waar de knelpunten zitten. .

De Noordwijkse school heeft de Onderwijsprijs van Zuid Holland gewonnen en daarover deze brief geschreven:

Beste vrienden van De Noordwijkse School,

De Noordwijkse School heeft de Onderwijsprijs Zuid-Holland in de categorie primair onderwijs gewonnen! We hebben gewonnen met het project Het Kindermuseum voor Beeldende Kunst. “In tien weken leren de kinderen van alles over kunstgeschiedenis, kunststromingen, kunstenaars en kunstwerken. Een origineel en buitengewoon project. Prachtig uitgewerkt en heel praktisch. De Noordwijkse school heeft zichzelf overtroffen”, aldus de jury. De 1e prijs is een ‘Bronzen Olifant’ en de nominatie voor de landelijke finale in maart volgend jaar.

Het kindermuseum en het thema Kunst

Het Kindermuseum maakte afgelopen zomer deel uit van ons thema Kunst. Pascalle van den Hoonaard, onze kunstdocente, heeft samen met haar partner Mischa Verlinden 30 hoogtepunten uit de westerse kunstgeschiedenis van de prehistorie tot nu nageschilderd. Met hulp van ouders is onze speelzaal omgetoverd tot Kindermuseum waarin al deze werken te bewonderen waren. Ook was er informatie over alle schilderijen en beelden te vinden. Nina Hazenoot, onze kleuterjuf heeft een website ontwikkeld waar over alle kunstwerken informatie was te vinden.

De lessen in de vakateliers

Kunst was de hele thema periode het uitgangspunt in alle vakateliers. Vanuit de kerndoelen van de overheid hebben onze docenten hun lessen ontwikkeld onder begeleiding van onze directeur, Francis van de Ree. Zo is er bij aardrijkskunde aandacht besteed aan de zeven wereldwonderen: Waar zijn deze te vinden, wat is de relatie met de cultuur en geschiedenis van de plek waar het wereldwonder te vinden is? Bij geschiedenis zijn de kunstwerken gekoppeld aan het tijdperk waarin ze gemaakt zijn: Wat zegt de kunst over het dagelijks leven in die tijd? In het biologie atelier is gekeken naar de invloed van kleuren in de natuur. Natuurlijk was er ook een kunstatelier waarin de kinderen konden kiezen voor verschillende mogelijkheden zoals: beeldhouwen, mozaïeken, zelfportretten tekenen, meester vervalsers – schilderijen naschilderen- , boetseren en kookkunsten. Diverse kunstenaars hebben gastlessen gegeven.

Inmiddels is het Kindermuseum ook al uitgeleend aan andere basisscholen. Andere scholen krijgen de kans om het project ook bij henzelf op het programma te zetten.

We zijn erg trots dat we deze prestigieuze prijs hebben gewonnen! In maart presenteren wij het project “Het Kindermuseum voor Beeldende Kunst”, tijdens de landelijke finale van de Nationale Onderwijsprijs. Uit elke provincie zal een school hieraan meedoen. De school die deze prijs wint kan zich twee jaar lang De Beste School van Nederland noemen. Wordt vervolgt…

Met hartelijke groet,

Frum van Egmond De Noordwijkse School

juryrapport NOP

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie