inspiratie, legitimatie en verbinding
Deze website wordt inmiddels elke maand meer dan 150.000 keer bezocht! De verhalen komen van leraren, schoolleiders, bestuurders, ouders/opvoeders en onderwijsbetrokkenen zelf.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘De beste leerschool blijkt maar weer dat je de dingen zelf moet ervaren’ hetkind.org/?p=57360

Vorige week op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Voorproefje op conferentie: ‘Douchen met paraplu’

4 februari 2011

Marcel van Herpen

Geplaatst in:

Marcel van Herpen levert een bijdrage aan de vooravond van de conferentie Duurzaam Leren ‘Elk kind is een belofte’ in Den Haag. Het verhaal ‘Douchen met paraplu’ is een voorproefje op zijn workshop.

Gymmen, opruimen en douchen. Er is een sfeer ontstaan die het ‘vrij naakt bewegen’ bij de jongens heeft belemmerd. Sommige kinderen geven aan dat ze niet willen. Er lopen sinds enige tijd ook jongens met hun hand voor hun piemel naar de doucheruimte. Terug in de klas vraag ik naar hun beleving. Al snel wordt gezegd dat douchen gevaarlijk is, levensgevaarlijk zelfs. Ik hoor de wetenschappelijke betogen aan, tot ze geen aanvullingen meer hebben. Als ik dan vraag waarom ze het écht niet willen, wordt het stil.

Dan zegt Frits: “Ik mag niet nat worden van mijn moeder.” Ik vertel hem dat hij van mij niet nat hoeft te worden. “Maar je hebt gezegd dat douchen hier op school verplicht is.” “Ja,” antwoord ik, “douchen is inderdaad verplicht, maar ik heb nooit gezegd dat je er nat van moet worden.”

“Dan weet ik iets,” zegt Frits en kan het bijna niet zeggen van het lachen. “Ik neem volgende keer een paraplu mee!” Hij was, de keer erna, niet de enige met een paraplu. Ik had shampoo meegenomen. Ze konden bijna niet wachten tot de gym voorbij was…

En wist je dat douchen leuk is en dat je er nat van wordt, ook met paraplu!

Er is nooit meer gezegd dat ze niet wilden douchen. Wel is nog regelmatig gevraagd hoe het toch kwam dat er kinderen zijn die geen paraplu bij zich hadden als ze gaan douchen.

Soms komt het erop aan. Eén moment. Een split second. Het moment waarop je verbindt of ontkoppelt. Het moment waarin je niet precies weet  wat de uitkomst zal zijn. Maar daarvoor heb je een rugzak nodig die gevuld is met kennis, ervaringen, vertrouwen, humor, etc. Om met volledige aandacht, helemaal aanwezig in de situatie, iets los te laten om iets anders te laten gebeuren. Pedagogische Tact geeft glans aan relaties en onderwijs.

Marcel van Herpen