profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

Expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen


DuOO
Bekijk mijn profiel

twitter

Over het faciliteren en ontwikkelen van het kritisch denkvermogen hetkind.org/?p=55307

Ongeveer 10 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Van Herpen roept beeld op van ‘de moderne docent’

9 juni 2011

Marcel van Herpen

Geplaatst in:

Marcel van Herpen zoemt in op de Moderne docent. Wie is hij? Wat doet hij? En welk beeld voldoet aan zijn beschrijving. Van Herpen is o.a. initiatiefnemer van het platform hetkind.

De moderne docent beschikt over bijzondere eigenschappen. Hij is authentiek, betrouwbaar, beschikbaar, kent zijn vakinhouden en weet uit te dagen.

De moderne docent is niet bezig met abstracte vraagstukken over of hij vraag- of aanbodgericht moet werken. Hij weet dat een goed en geïnspireerd aanbod onontbeerlijk is, maar ook dat de leerling een zo groot mogelijke keuzevrijheid moet hebben. Hij weet de betrokkenheid die de leerling van nature heeft aan te moedigen en betrokkenheid te realiseren waar kinderen het niet van nature zijn.

Op de foto zijn de moderne docent en de moderne student zichtbaar:

Deze moderne docent werkt in een goed voorbereide omgeving. Hij is enthousiast over een boek dat hij gelezen heeft en wil dat passievol overdragen aan zijn student. Omdat hij de inhoud goed kent, hoeft hij niet in zijn boek te kijken. Maar kan hij er over vertellen terwijl hij zijn student aankijkt. Zo kan hij tijdens de overdracht direct zien of ‘de andere kant’ betrokken is. En dat is ze. De student zit op het puntje van haar stoel. En dus gaat de docent door. Hij vraagt zich niet af of aan de student meer autonomie verleend moet worden. Bijzonder aan deze interactie is overigens dat na een paar minuten de moderne docent en de moderne student van rol wisselen. En ook dan vragen zij zich niet af wie de docent en wie de student is, maar houden het proces op basis van interesse op gang.

‘Domino Day’ in plaats van ‘Pingpongspel’
Vraag en aanbod wisselen elkaar af op grond van noodzaak. Docent- en studentrollen wisselen elkaar af op basis van kennis, enthousiasme en strategie.
Deze moderne interactie heeft niets weg van het oude ‘pingpongspel’, waarin de student afhankelijk is van de volgende vraag of opdracht van de docent. Het is ‘Domino Day’; je tikt een steentje aan en er blijven volgende steentjes aangeraakt worden om weer volgende steentjes aan te tikken, om…
En de docent gaat als student naar huis en andersom. En morgen andersom!

Marcel van Herpen opereert vanuit het Centrum voor Pedagogisch Contact (CPC), nadat hij lange tijd verbonden was aan stichting NIVOZ. Hij is auteur, veelgevraagd spreker en begeleidt onderwijsmedewerkers in trajecten.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie