profiel

Joop Berding


joopberding
Bekijk mijn profiel

twitter

Speelruimte voor het kind dankzij de aandachtige aanwezigheid van de leerkracht hetkind.org/?p=56194

Ongeveer 9 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
John Dewey, een keuze uit zijn werk: over opvoeding, onderwijs en burgerschap

8 september 2011

joopberding

Geplaatst in:

Recent verscheen: John Dewey over opvoeding, onderwijs en burgerschap. Een keuze uit zijn werk. Van de beroemde Amerikaanse filosoof en pedagoog John Dewey (1859-1952) is maar weinig in het Nederlands vertaald. Joop Berding promoveerde in 1999 aan de Vrije Universiteit op de pedagogiek van Dewey. Hij is verantwoordelijk voor deze bundeling van teksten.

Naast zijn proefschrift publiceerde Joop Berding in Nederlandse en buitenlandse tijdschriften en boeken over Dewey en ook over de pedagogiek van Janusz Korczak. Hij is werkzaam bij het Kenniscentrum Urban Talent en het Instituut voor de Sociale Opleidingen van de Hogeschool Rotterdam.

Met deze bundel van teksten van Dewey hoopt hij (weer) een impuls te geven aan het debat over opvoeding en onderwijs. ‘Met de kernbegrippen van Dewey – ervaring, participatie, transactie en communicatie – kunnen we een echt sociale en democratische invulling geven aan de opvoeding’.

‘Deze nieuwe bundel met 19 stukken maakt duidelijk dat we van Dewey veel kunnen leren. Hij schrijft over de opvoeding, over spelen en leren, over de schoolvakken en over het actuele thema burgerschap. Het onderwijs draait niet alleen om het kind maar ook om de leerstof, of beter: goed onderwijs brengt het kind en de leerstof met elkaar in contact. Zo maken kinderen kennis met de cultuur en leren ze denken. Door de heldere inleiding en de toelichtingen is dit een prachtige kennismaking met het interessante gedachtegoed van deze actuele pedagoog’, aldus Joop Berding.

Voor meer informatie over het boek, klik  hier.  Meer informatie over Joop Berding? Klik hier

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie