profiel

Wilma van Esch


Wilma van Esch
Bekijk mijn profiel

twitter

Wat een mooi initiatief van deze 5VWO-leerlingen! twitter.com/ISVWijsbegeert…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Wilma’s blog: ‘Feedback geven, een hele kunst!’

26 september 2011

Wilma van Esch

Geplaatst in:

Kleine verhalen maken het bijzondere van kinderen en onderwijs zichtbaar. Wilma van Esch schrijft over haar onderwijspraktijk. Deze column ‘Feedback geven, een hele kunst:’  verscheen eerder op haar eigen blog . Ze is o.a. verbonden aan het Expertisecentrum EGO .


Het studerend lezen schrift van Ruben, 12 jaar, groep 8 is uit, dus komt mee naar huis. Ruben heeft geen moeite met begrijpend lezen, kan informatie vlot uit de tekst halen. Onthoudt gedetailleerd wat hij tegenkomt.

Maar heeft grote moeite met het maken van werkstukken en het schrijven van een opstel of essay. Zijn betrokkenheid is erg laag bij dergelijke zaken. Hij wil heel graag weten, onderzoeken, maar reproduceren of er een vorm aan geven is erg lastig.

De methode kan hierbij strategieën bieden. Hier een weerslag van zijn schrift. Met zwart Ruben, met rood zijn leerkracht. De leerkracht kijkt zo te zien om de zoveel lessen in het schrift. Er staat heel af en toe een opmerking bij.

Blz. 1

‘wist ik al

 wist ik al

 wist ik al’

Tekening van vreemd uitziend mannetje

Op blz 2 en 3 werkt hij kort en bondig de vragen af.

Blz 4

‘hoofdgedachte bepalen

 ik weet nu niets te verzinnen’

Ruben, begin een zin met een hoofdletter!

Vervolg blz 4, 5, 6 Ruben geeft antwoord op gestelde vragen

 Blz 9

 ‘ik vond het makkelijk om een te maken uit het beeldmateriaal

 ik vond het makkelijk om een plan van aanpak te maken’

 Blz 10 Ruben geeft antwoord op gestelde vragen

 Blz 11 ‘goed – niks – daarom’

 Maak goede zinnen!!

 Blz 12 Na weer een rij antwoorden:

 ‘goed – goed – weet ik niet’

 Na nog wat bladzijdes met af en toe doorhalingen van Ruben:

 ‘alles – niks

 woordparaplu: dat vind ik fijner’

 Niet doorstrepen!

 Weer wat bladzijdes

 ‘ik vertel waarover ik het doe

 ik ga info opzoeken en vertellen

ik laat wat shots zien

 nee, nee, daarom en nog eens nee’

 Vulpen!

 Weer pagina’s vol

 ‘saai – woordpad – daarom’

Dit moet beter!

Gelukkig… op de laatste bladzijde ben ik het voor het eerst met de feedbackgever eens!

Zullen we eens gaan praten, juf?

Wilma van Esch, maart 2010

Wilma van Esch is….

  • Coördinator at Steunpunt ZoWee!
  • Voorzitter at Docentennetwerk Jonge Kind
  • Voorzitter at Schoolleidernetwerk E.G.O. Zuid Nederland

U kunt hier de website van Wilma bezoeken.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie