Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Sieneke Goorhuis


Sieneke-Goorhuis
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘Na de middelbare school ging ik naar de universiteit. Dat was wel het hoogst haalbare, maar werd geen succes.’ hetkind.org/?p=57944

Ongeveer 38 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Open avond/lezing Sieneke Goorhuis op 9 november a.s. Meld je aan!

10 oktober 2011

Sieneke-Goorhuis

Geplaatst in:

In het seizoen 2011-2012 organiseert het NIVOZ weer een aantal open avonden met lezingen van prominente sprekers. Deze zeven avonden zijn toegankelijk voor iedereen en maken tevens onderdeel uit van het leertraject Pedagogisch Tact. Op 9 november a.s. is Sieneke Goorhuis, de tweede in de rij. Zij spreekt vanuit het thema ‘Spraak- en taalontwikkeling vanuit neurobiologisch perspectief’. Voor meer informatie zie onder.

 

Sieneke Goorhuis. Bron: www.swpbook.com

Prof. dr. Sieneke Goorhuis is gespecialiseerd in de pedagogiek en de taalontwikkeling van het jonge kind. Net als alle lezingen/open avonden beginnen we om 19.00 uur en een losse entree kost 25 euro. U kunt zich aanmelden via het digitale inschrijfformulier (klik HIER).

Alle zeven avonden vinden plaats op landgoed De Horst in Driebergen. Op 27 september startte prof. Luc Stevens. De reeks bestaat verder uit: 11 januari (Ferre Laevers), 29 februari (Bas Levering), 21 maart (Ludo Heylen), 26 april (Martine Delfos) en 13 juni (Beate Letschert) bent u welkom op landgoed De Horst in Driebergen, gebouw BlauwGedicht (t.o P1). Op de website van het NIVOZ leest u meer. Klik HIER.

Let op:
Wilt u een passe-partout voor de resterende zes avonden, dan betaalt u slechts 115 euro.
Voor groepen van acht is er een groepskorting van 25% op een losse entree.
Stuur in dat geval een mail naar info@nivoz.nl

————————————————————————————————————————————
Woensdag 9 november 2011:  Prof.dr. S.M. (Sieneke) Goorhuis-Brouwer.
Spraak- en taalontwikkeling vanuit neurobiologisch perspectief

Pepijn is 3 jaar. Hij kan aardig vertellen, maar zijn uitspraak laat volgens zijn ouders te wensen over. Hij komt bijvoorbeeld met het volgende verhaal thuis.

was e klijbaan
daar is ik afgetallen
van de klijbaan

Is hier een spraakprobleem aanwezig of heeft Pepijn een leeftijdsadequate spraak- en taalontwikkeling? In algemene zin: wanneer vertonen jonge kinderen een stoornis in het spreken die specifieke aandacht behoeft?

Deze vraag is tot op heden nog niet goed te beantwoorden. De normen voor een ‘gemiddeld-normaal’ verlopende spraak-en taalontwikkeling zijn verre van eenduidig. Er komen grote spreidingen voor.

Zo kan een kind beginnen met spreken tussen 9 en 18 maanden. Maar er zijn ook kinderen van 2 jaar die niet spreken en opeens een begin maken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat taalontwikkeling deel uitmaakt van een neurobiologische ontwikkeling. Die ontwikkeling is afhankelijk van temperament en karakter.

Ook het tempo waarin de taal zich ontwikkelt is sterk kindgebonden. Pedagogische observatie van kinderen waarbij karakter, temperament en belangstellingssferen van het kind worden betrokken zijn van groot belang om ‘taalprestaties’te kunnen interpreteren.

Sieneke Goorhuis is gespecialiseerd in de pedagogiek en de taalontwikkeling van het jonge kind. Ze is bijzonder hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen op de Rijksuniversiteit Groningen. Zie ook www.sienekegoorhuis.nl

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie