profiel

Geert Bors


Geert Bors
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Nieuwsweek 44: Het kind zegt… ‘De openingsquote uit de Trendrede 2012’

1 november 2011

Geert Bors

Geplaatst in:

De wekelijkse nieuwsbrief van hetkind wordt ingeleid met de woorden ‘hetkind zegt…’. In week 44 haakt Geert Bors in op het openingscitaat in de Trendrede 2012: “I have a very strong feeling that the opposite of love is not hate – it’s apathy. It’s not giving a damn.” Posthuum brengt de man achter dit citaat, de schrijver en pedagoog Leo Buscaglia (1924-1998), de lezer meteen op het puntje van zijn stoel. Hieronder de volledige tekst.

Voorwoord nieuwsbrief 44

I have a very strong feeling that the opposite of love is not hate – it’s apathy. It’s not giving a damn.” Bam! De opening van de Trendrede 2012 mag er zijn. De Trendrede is een initiatief van elf Nederlandse trendwatchers en werd in september uitgesproken als alternatief voorproefje op de troonrede. De belangrijkste doelen: Nederland scherp houden én gloedvolle inspiratie bieden.

Het openingscitaat over onverschilligheid als tegenpool van liefde komt niet van de elf trendwatchers, maar van Leo Buscaglia, pedagoog en schrijver (1924-1998). Toen het hoofd van de faculteit hem in 1967 vroeg wat zijn vijfjarenplan was, antwoordde Buscaglia dat hij het vak ‘liefde’ zou willen onderwijzen. Twee jaar later pleegde een van zijn studenten zelfmoord en voegde hij de daad bij het woord. Het vak Love 1A was een antwoord op het ervaren gevoel van maatschappelijke onthechting. Het werd een immens populair vak over verbondenheid – zonder stress en studiepunten.

De Trendrede wil 2012 bestempelen als “het Jaar van de Verbinding”. Daar komen de auteurs via een analyse over de algehele vertrouwenscrisis in de samenleving en de stuurloosheid van onze leiders. Protesteren kan; lijdzaam toekijken is wat de meesten doen. Maar wie die crisis gaan bezweren zijn “de burgers van stavast”, zij die niet afwachten of schreeuwen, maar die daadkrachtig, met eigen creativiteit, en op kleine, menselijke schaal uit de institutionele lethargie stappen en zelf aan de slag gaan – verbonden met gelijkgestemden in “cirkels van vertrouwen”.

Het onderwijs komt ook even aan bod. Veel van wat er in de Trendrede staat resoneert met de recente NIVOZ-lezing van Tex Gunning, waarover je in deze Nieuwsbrief nieuwe bijdragen vindt. En, ja,  surf daarna vooral ook even naar de Trendrede 2012.

Geert Bors, redacteur NIVOZ/hetkind

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie