profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 3: Down to Earth! hetkind.org/?p=59463

Ongeveer 16 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Unesco-rapport uit 1996: ‘Learning, the treasure within’

16 november 2011

Rikie van Blijswijk

Geplaatst in:

Het doel van het onderwijs is om de talenten te ontdekken en naar boven te brengen die als een schat verborgen liggen in elk individu. Dat is de belangrijkste conclusie uit ‘Learning: The Treasure Within’, een rapport in  opdracht van UNESCO door The International Commission on Education for the 21th Century onder leiding van Jacques Delors.

De commissie zette al in 1996 de zoektocht naar talent op de onderwijsagenda, nog voor het verschijnen van het baanbrekende McKinsey-rapport uit 1997. Daarmee leerde de wereld ‘the war for talent’ kennen. Uitgangspunt van de talentbenadering is kijken wat je kunt i.p.v. wat je niet kunt. Het is een nieuwe manier waarop we naar leren en lerenden kijken, aldus het rapport.  Stijn Dhert en Bert Smits hebben er een aanbevelenswaardige artikel over geschreven, klik hier . Samen met de positieve psychologie van Seligman en Csikszentmihalyi sluit het rapport namelijk aan bij de vier pijlers  van The International Commission on Education for the 21th Century:

leren weten/kennen
leren doen
leren samenleven
leren zijn

De zeven leidende principes van hetkind zijn, weliswaar in andere bewoordingen, zeer herkenbaar. Een voorbeeld: De leraar die de lerende begeleidt, heeft als taak de lerenden goed te observeren, ‘vooral op momenten dat ze doen waar ze echt goed in zijn’, wordt gezegd. Een andere formulering, maar wel het  principe talent- en ambitiegedreven.

En de conclusie: ‘Om tot de kern van de lerende te komen is het belangrijk dat de leraar een authentieke leraar is’, vormt het hart van de opleiding Pedagogische Tact. Het volledige rapport staat achter deze LINK.

Bron: Kessels-Smit.com,  The Learning Company

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie