profiel

Peter Hartkamp


Peter Hartkamp
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Congresdag Onderwijsvernieuwen in Utrecht

12 december 2011

Peter Hartkamp

Geplaatst in: Samenleving,

Op zaterdag 14 januari biedt het congres ‘Onderwijs Vernieuwen’ een platform voor inspiratie en mobilisatie. Zodat er een stroomversnelling in onderwijs vernieuwen ontstaat.  John Moravec, bekend onderwijsfuturist, zal als gastspreker zijn visie op de toekomst van onderwijs geven en gaat met deelnemers in gesprek “how to leapfrog into the future”. Ook  Dr. Christel Hartkamp-Bakker zal als spreekster optreden. Plaats van handeling Meeting Plaza in Utrecht. U kunt zich nog aanmelden.

De wereld is veranderd, onze kijk op leren is veranderd en de leerling is veranderd. Maar ons schoolsysteem en de  aanpak in de klas is in de basis bijna onveranderd gebleven gedurende de afgelopen 100 jaar. Dit staat in sterk contrast met de snelheid van veranderingen die hebben plaatsgevonden op andere vakgebieden. De kennis en vaardigheden die nodig zijn om jonge mensen op te leiden, voor te bereiden op hun toekomst, daagt ons uit om het schoolsysteem zelf en de manier van werken in onderwijs kritisch onder de loupe te nemen. Geen onderwijsvernieuwing – maar het onderwijs vernieuwen – is het motto. Het Congres wordt mede gedragen door Seats2Meet en DeLimes. Zie www.onderwijsvernieuwen.nl

Programma Congres Onderwijsvernieuwen
Locatie:
 Meeting Plaza Utrecht. Datum: zaterdag 14 januari. Tijden: 10.00 uur tot 17.00 uur

Deel 1: informeren / inspireren

  1. Opening dagvoorzitter Harold Janssen intro: “vernieuwen door diversiteit”
  2. John Moravec: Future of learning and working: preparing for Knowmad Society
  3. Inputsessie partners 5/6 partners krijgen 7 minuten om een kort verhaaltje te vertellen over hun thema in combinatie met onderwijs vernieuwing.
  4. Rondetafel gesprekken met partners
  5. Contactlunch

Deel 2: verdiepen, verbinden, verpersoonlijken

 1. Korte intro (1 min. max) per vernieuwingsproject (totaal 10 -15): welke kennis en ervaringen heb je te delen?
 2. Inspiratie & ontmoetingsmarkt
 3. Pauze
 4. Open-space met centrale momenten ter deling

Iets over de gastsprekers

John Moravec

Dr. John Moravec directeur van “Leapfrog Institutes” bij het “Collega of Education and Human Development” aan de Universiteit van Minnesota, VS. In 2007 schreef de onderwijsfuturoloog een spraakmakend artikel “A New Pardigm of Knowledge Production in Higher Education” waarin zijn ideeën zijn uitgezet. In zijn werk beschrijft John Moravec hoe het onderwijs en daarmee de wijze van kennisoverdracht zich door de tijd heen heeft ontwikkeld. In zijn presentaties en publicaties benadrukt hij de positie en het ontwerp van het onderwijs in onze continu veranderende samenleving. Volgens hem hebben mensen talloze identiteiten; waarom zou het onderwijs ze in een keurslijf moeten duwen?

 

Christel Hartkamp-Bakker

Dr. Christel Hartkamp-Bakker, productie-geoloog en moeder van 3 dochters, is al sinds 2002 betrokken bij democratisch onderwijs. Over de Sudburyschool, De Kampanje, die zij heeft helpen oprichten en waar zij ook staflid is, schreef zij een boek: “De Kampanje, Sudbury Valley school in Nederland”. Daarnaast is zij ook 2 jaar bestuurslid geweest van een Europese organisatie van democratisch onderwijs. Een Sudburyschool is een mooi voorbeeld van een school die uitgaat van een heel ander model van ontwikkelen en is in organisatie volledig hierop gericht. Zij vertelt vanuit eigen ervaring wat deze school betekent voor de ontwikkeling van kinderen voor de toekomst.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie