profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 8: ‘Dreamschool’ hetkind.org/?p=59552

Ongeveer 57 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
VK: ‘Kersttoespraak in lijn met oplossing Tex Gunning: ‘Value Based Education’

27 december 2011

robvanderpoel

Wie de wereld wil veranderen, moet nu eenmaal beginnen bij zichzelf.’  De kersttoespraak van koningin Beatrix werd op eerste kerstdag door bijna 1,4 miljoen Nederlanders  gevolgd. Een erg goed verhaal, schrijft Bert Wagendorp in de Volkskrant,  ”waarin het staatshoofd duurzaamheid verbond aan een sociale samenleving.” In zijn verwijzing naar de NIVOZ-lezing van Tex Gunning in oktober koppelde Wagendorp het onderwijs aan het dilemma waarvoor we als samenleving staan. ”Er ontwikkelt zich een cultuur van zorg om de toekomst.” In Gunnings woorden:  ”Er is maar één oplossing: een terugkeer naar de coëxistentie van mens en natuur, en naar universele waarden als eerlijk delen, zorgen voor elkaar en respectvol met anderen omgaan.” Hier kunt u de verschillende bijdragen teruglezen.

De kersttoespraak van koningin Beatrix kunt u achter deze link  terugzien en  HIER teruglezen.

De column van Bert Wagendorp staat HIER beschreven

Enkele passages: ‘Het was een erg goed verhaal, waarin het staatshoofd duurzaamheid verbond aan een sociale samenleving. Ik proefde in de speech duidelijk een theegesprek met iemand als Herman Wijffels terug. Ik hoorde Wijffels ook reageren op de radio: hij was het volkomen met de koningin eens.’

En: ‘‘In oktober hield Tex Gunning, lid van de raad van bestuur van AkzoNobel, een toespraak voor de onderwijsdenktank NIVOZ. Volgens hem staan we op een kruispunt. Hij zei: “We hebben een wereld gecreeerd die in zijn huidige vorm volkomen onthoudbaar is.” En “We koersen met ogen open af op de perfect storm: de ondergang.” Er is, hield Gunning zijn gehoor voor, maar een oplossing: een terugkeer naar de coexistentie van mens en natuur, en naar universele waarden als eerlijk delen, zorgen voor elkaar en respectvol met anderen omgaan.

De complete tekst van de lezing van Tex Gunning, op uitnodiging van het NIVOZ gesproken voor een onderwijspubliek van genodigden op 13 oktober 2011 in Zeist.

value-based-education-lezing-tex-gunning-13-oktober-2011-nivoz

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie