profiel

Edwin de Bree


Edwin de Bree
Bekijk mijn profiel

twitter

Voorstelling voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 2: Pauze! hetkind.org/?p=59459

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Kwantumfysica wijst op fundamenteel nieuw vertrekpunt voor onderwijs

28 december 2011

Edwin de Bree

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

De samenleving zit in de omslag van het industriële tijdperk naar het informatie- & netwerktijdperk.  Onze organisaties en instituten, inclusief het onderwijs, zijn qua structuren en methodieken op het mechanische, lineaire denken ge-ent. Het lastige van de huidige tijdsgeest is dat deze denkwijze die de garantie voor succes was, nu snel improductiever wordt. De systemen keren  zich tegen zichzelf. Volgens Edwin de Bree zit de fundamentele verandering o.a. in het toepassen van kennis van de kwantumfysica: de wereld bestaat op elk niveau uit verbonden delen.

Het lineaire karakter van de inrichting van onze organisaties en onze processen is de grootste oorzaak van de huidige crises.  Dit lineaire karakter leidt tot verspilling, uitputting, aantasting en vervuiling, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat maakt ook de lineaire productie-(school)organisatie niet geschikt voor de 21ste eeuw. De fundamentele verandering waar we voor staan, kunnen we alleen realiseren als we vertrekken vanuit een andere basis.

Herman Wijffels legde dat laatst in een lezing als volgt uit: ‘‘De basis achter onze lineair mechanische organisatie inrichting komt voort uit de Newtoniaanse natuurkunde. De wereld is opgebouwd uit losse deeltjes. Vanuit het sociaal Darwinisme is daar aan toegevoegd dat die deeltjes in strijd zijn met elkaar. Deze elementen drijven ons de verkeerde kant op. De kwantumfysica heeft ons geleerd dat de wereld is opgebouwd uit verbonden delen.”

Edwin de Bree is Organisatie 3.0 consultant en coach en mede oprichter van twee Sudbury-scholen in Nederland.
Sudbury-scholen vertrekken van een interdependent mens- en wereldbeeld. Naast Sudbury gebeurt er binnen en buiten het bekostigd systeem een hoop in Onderwijsland.  Het congres ‘Onderwijs Vernieuwen’op 14 januari a.s. in Utrecht heeft de ambitie deze initiatieven bijeen te brengen om met en van elkaar te leren. Om zo een stroomversnelling tot stand te brengen in onderwijs vernieuwen.
Iedereen die interesse heeft in onderwijsinnovatie is van harte uitgenodigd actief deel te nemen aan het congres. Voor meer  informatie en inschrijven kun je terecht op www.onderwijsvernieuwen.nl.

Edwin de Bree is verbonden aan De Koers in Beverwijk, initiatiefnemer van congres Onderwijs Vernieuwen op 14 januari 2012.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie