profiel

Edwin de Bree


Edwin de Bree
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 15 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Congres Onderwijs Vernieuwen: ‘Make the jump’

5 januari 2012

Edwin de Bree

Voor Lex Hupe is het nieuwe jaar het moment om de sprong te wagen. Het is  tijd voor voor het opruimen van oude gewoontes, van niet meer passende zienswijzen.  Op het Congres Onderwijs Vernieuwen, zaterdag in Utrecht, kunt u een aantal voorbeelden beluisteren. Nieuwe, frisse ideeën die beter passen bij deze tijd.

Onderwijsprikkelaar Lex Hupe doet een schot voor de boeg en komt met aantal suggesties voor 2012:

Schaf het klassensysteem af
Het klassensysteem heeft geen bestaansreden meer. Leren kan nu, met behulp van technologie, veel individueler worden. Kinderen hebben hun eigen belangstelling, leervoorkeur en tempo. Goed onderwijs speelt daarop in. Alternatieven genoeg, vele scholen werken al jaren met nieuwe vormen. En met overtuigend succes.

De Noordwijkse School
Mondomijn

Schaf het er-is-maar-1-goed-antwoord denken af
Kennis wordt voorgekauwd en in hapklare brokken aangeboden. Ik noem dit het foiegras-model. Er is maar 1 antwoord goed, al het andere is fout. Dit ontneemt de ontdekkingslust bij kinderen. Het is een voortdurende aanval op je zelfvertrouwen. Het houdt de heerschappij van de leraar vast en kweekt volwassenen die bang zijn om fouten te maken.

Stimuleer het stellen van goede vragen Conrad Wolfram
Wakker de nieuwsgierigheid en ontdekkingslust aan
Ga erop uit, bezoek een technolab, doe proefjes
Fouten maken mag, want daar leer je het meeste van

Schaf het stampsysteem af
Leerstof wordt in hoofden gestampt, getoetst en 2 weken later is 90% weer verdwenen. Robert van Hoesel, een 18-jarige ondernemer, zei eens “Vergeet wat je kunt Googlen”. In een tijd waarin kennis niet meer exclusief is, maar overal en gratis voorhanden, wordt het aloude monopolie  van de leraar op kennis gênant.

Combineer spelen en leren
Omhels technologie en Social Media. Google erop los
Leer ze goed te zoeken, en leer ze vooral om van informatie kennis te maken. Ze snakken ernaar
Maak leren rijk en gebruik alle zintuigen
Kantel het leerproces: Flipped Classroom, uitgevonden door leerkrachten

Schaf het extern toetsen af
Leerlingen willen zelf graag weten hoe ver ze zijn met hun leerproces. Laat ze zichzelf dan ook toetsen. Durf te vertrouwen. Meet niet alles omdat het meetbaar is. Daar is het leerproces te mooi en delicaat voor.

Blog van Frans Droog
Benjamin Zander geeft zijn leerlingen vooraf een 10

Deze blog is geschreven door Lex Hupe, onderwijsprikkelaar. Aangeleverd door Edwin de Bree van het Congres Onderwijs Vernieuwen, a.s. zaterdag 14 januari in Utrecht. U kunt zich nog aanmelden via www.onderwijsvernieuwen.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie