profiel

Marcel Kesselring


marcelkesselring
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 26 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Lente in het onderwijs, weg met angst voor social media!

10 januari 2012

marcelkesselring

Geplaatst in: Samenleving,

Social media in onderwijs! Veel docenten schrikken ervan; anderen werken er volop mee!  Marcel Kesselring schrijft hierover op zijn blog Back2School. Hij heeft gewerkt bij een adviesbureau, later als directeur van een basisschool. In 2009 is hij begonnen met en ook actief voor Hutspot .

Deze blog werd vrijdag 30 december 2011 gepubliceerd op Frankwatching

We naderen het eind van een bewogen jaar in onderwijsland. Social media hebben hard op de schooldeur geklopt en scholen worstelen hiermee. Veel docenten voelen zich niet op hun gemak met social media en worden er onrustig van. Waar komt de angst voor social media bij deze docenten vandaan? Komt dit door gebrek aan kennis? Gebrek aan tijd? Of door alleen maar negatieve aandacht in de media?

Waarom angst?

2011 was het jaar van de dreigtweets. Het afgelopen jaar publiceerden @doodsbedreiging meer dan 3700 doodsbedreigingen die op Twitter geplaatst werden. Er zijn leerlingen opgepakt, scholen gesloten vanwege dreigtweets. Evelien van Zuidam schreef het al op Frankwatching: “Het verzenden van een dreigtweet is hetzelfde als iemand offline bedreigen en dus strafbaar indien het voldoet aan de voorwaarden van artikel 285 van het wetboek van strafrecht.”.

Natuurlijk moeten dreigtweets serieus worden genomen maar slaan we nu niet door? Vroeger belden kinderen voor de grap 112. De centralist nam de telefoon op en oordeelde of de melding serieus moest worden genomen of dat hier sprake was van een grap. Er was een intensieve communicatiecampagne, waar burgers en vooral kinderen werd uitgelegd wat de gevolgen zijn als je een vals melding doet. Er lijkt voor dreigtweets nog geen beleid aanwezig te zijn bij politie, gemeenten en scholen. Er is schijnbaar niemand, zoals de centralist bij 112, die de tweet in context plaatst en de waarde van de tweet kan beoordelen.

Lees  hier verder.

Marcel Kesselring is anno 2016 docent online communicatie (AVANS, opleiding communicatie), kwartiermaker online communities en oprichter van COschool.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie