profiel

Ingrid Rouleaux


Ingrid Rouleaux
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Waar vind je de moed om licht te laten schijnen op de lastige adventsvakjes met de duistere verhalen?’ hetkind.org/?p=60931

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Christoffel als inspirator: beschermer van kind en reiziger

14 januari 2012

Ingrid Rouleaux

Ingrid Rouleaux wijst hetkind op de heilige Sint Christoffel als inspirator bij de ontwikkeling van het kind. Rouleaux is initiatiefneemster van het landelijke burgerinitiatief Christoffel Appèl waarin het welzijn van kinderen centraal staat. Dit is haar bijdrage.

Het aantal kinderen (en ouders en leerkrachten) dat tegen ‘systemen’ aanloopt en mede daardoor niet lekker in hun vel zit, de motivatie verliest, neemt nog steeds toe. Gezien de stappen die gezet worden door Marja van Bijsterveld om nog eens flink te bezuinigingen in passend en speciaal onderwijs en de eveneens ingrijpende bezuinigingen in de jeugdzorg, is krachtenbundeling rondom de Kinderen van Nu harder nodig dan ooit! We moeten af van de huidige onderwijscultuur waarin kinderen en leerkrachten afgerekend worden en opgejaagd!

De Heilige St. Christoffel is de beschermer van het kind en van de reiziger. Zijn  legendarische verhalen over het Christuskind dat hij hielp naar de overkant van het water te komen, worden vergeleken met Anubis, die de God Horus over de lijn  droeg.

Wat zien wij in de spiegel van dit verhaal? Wat kunnen wij er in deze tijd van leren? Wat willen wij onze kinderen (of het kind in jezelf)  meegeven in hun rugzakje op reis naar groot worden ?

Als je het antwoord  voor jezelf wilt weten, zul je op zoek moeten, je bewust moeten worden, los moeten laten, zelf nadenken in plaats van voor je laten denken, zelf ervaren, je gevoel laten spreken, je intuïtie volgen, kennis verzamelen, grenzen stellen, je ogen openen, verantwoording nemen, jezelf accepteren, wakker worden en je herinneren waar het in het leven om draait.

Eerlijk zijn duurt het langst; met een gezonde dosis humor en relativeringvermogen kom je ver. Vertrouw op je oergevoel en ontmoet jezelf  in vrijheid en respect, dan maak je Verbinding met Universele Liefde, Wijsheid en mededogen.

De uitdagingen op een rij:

  • Het is een hele prestatie als het kind zijn eigen pad mag en kan bewandelen en liefdevol grenzen stellend begeleid wordt, zodat het zich in zijn volle eigenheid kan ontwikkelen. Jouw kind is uniek en mag anders zijn.
  • Daag het nieuwsgierige kind uit thuis en op school op zijn weg naar “groot worden” om zichzelf te leren kennen, zijn talenten te leren benutten, zelfredzaam te zijn.
  • Leer het kind (in jezelf)  luisteren naar intuïtie en gevoelens en vervolgens nadenkend te plannen en te handelen, waardoor het gezonde grenzen stelt. Vaardigheden die het altijd nodig heeft in alle omstandigheden.
  • Leer kinderen zich te  spiegelen aan de natuur en aan raamvertellingen, verhalen waar een moraal inzit, zodat ze de basis van het leven goed onder de knie krijgen.
  • Geef het kind vertrouwen op zijn pad. Reik het de mogelijkheid aan om zelf te ontdekken en zelf te ervaren. Geef het zelf de keuze om in zijn/haar rugzakje te stoppen wat werkelijk van belang is om een verantwoord, waardevol en plezierig leven te leiden.
  • Spiegel je aan het kind en kijk wat je zelf kan veranderen in jouw gedrag.
  • Bundel jouw kracht in je eigen omgeving door kennis en ervaring te delen. Er is veel wijsheid onder de mensen. Het moet veilig voelen om volkomen jezelf te mogen zijn … de kracht zit in het vertrouwen dat je elkaar kunt geven.
  • De basis van een kind wordt voornamelijk gelegd in het gezin en op school. We gaan er van uit dat ouders en leerkrachten het beste met kinderen voor hebben. Het is zeker niet de bedoeling om veranderingen te forceren. Stapje voor stapje en met veel geduld kunnen wij bouwen aan een betere wereld. Geef elkaar die ruimte en respecteer de gang van de natuur:  een beter testament kunnen wij niet achterlaten voor onze kinderen.

Ja, ik teken het Christoffel Appèl voor een gezonde toekomst voor onze kinderen.

Positief opvoeden, passend onderwijs en hulpverlening naar behoefte voor alle kinderen van zwak, gemiddeld tot en met  hoogbegaafd. Mensen creëren meer veiligheid en grotere welvaart door met elkaar samen te werken in plaats van met elkaar te strijden In de bundeling van positieve kracht rondom het kind staan we samen sterk. Het begint met jouw initiatief om te tekenen, daarmee stem je in met jouw intentie om mee te bouwen aan een wereld van Vrijheid en Respect. Een beter testament kunnen wij niet achterlaten voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Uw stem telt mee!

Dit is een bijdrage van Ingrid Rouleaux

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie