profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Waar vind je de moed om licht te laten schijnen op de lastige adventsvakjes met de duistere verhalen?’ hetkind.org/?p=60931

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Online webinar met Tex Gunning op 10 februari a.s.

24 januari 2012

Tex-Gunning

Op vrijdag 10 februari a.s. verzorgt ODE een online webinar met Tex Gunning, die recent nog een lezing verzorgde voor het NIVOZ met als titel ‘Value Based Education’. In deze interactieve sessie legt Gunning – topman bij AkzoNobel – uit hoe we het huidige model van economische welvaart kunnen inruilen voor een model van totale welvaart en welke rol het onderwijs kan spelen in het creëren van een waardevolle samenleving voor onze kinderen. Via email kunt u vragen stellen waarop Gunning in de sessie – vanaf 12.30 uur – zal reageren.

Het essay ‘Value Based Education’ heeft inmiddels veel mensen bereikt in de onderwijswereld. Achter deze link vindt u nogmaals de complete weergave van de NIVOZ-lezing op 13 oktober.

VALUE BASED EDUCATION lezing Tex Gunning – 13 oktober 2011 – NIVOZ

Tex Gunning, topman van AkzoNobel, uit zijn zorg over de wereld die hij voor zijn dochter zal achterlaten. In zijn diepgaande analyse van de kwalen van de moderne maatschappij stipt hij diverse thema’s aan waarvoor actievoerders al vanaf de jaren zestig op de barricaden zijn geklommen. Gunning stelt vast dat het overheersende economische paradigma gecorrumpeerd gedrag in de hand werkt: ‘Hoe kon Alan Greenspan denken dat je niet gecorrumpeerd raakt als je in één jaar miljoenen kunt verdienen door het bundelen en doorverkopen van leningen?’

Hij rekent ook af met het streven naar winstmaximalisatie en de – verkeerde – berekening van winst waardoor afval en milieuvervuiling naar toekomstige generaties worden afgewenteld. Gunning bekritiseert de onrechtvaardige verdeling van de welvaart in de wereld, die vaak wordt gepresenteerd als een ‘verwaarloosbaar neveneffect’ van de economische vooruitgang. Hij schrijft: ‘Ik wil niet dat mijn dochter opgroeit in een wereld waarin mensen hun identiteit ontlenen aan hun economisch succes, waar economische ongelijkheid als feit is geaccepteerd en ziekten kunnen worden bestreden, maar medicijnen onbereikbaar zijn voor te veel mensen in ontwikkelingslanden.’

Gunning legt uit hoe we het huidige model van economische welvaart kunnen inruilen voor een model van totale welvaart en welke rol het onderwijs kan spelen in het creëren van een waardevolle samenleving voor onze kinderen.

Ode presenteert op 10 februari 2012 een live web-evenement met Tex Gunning, lid van de raad van bestuur van AkzoNobel, over een nieuwe economie en samenleving. Deelname is gratis, registratie is wel verplicht en biedt de mogelijkheid tot stellen van vragen waarop Gunning tijdens de sessie zal reageren. Schrijf je nu in voor het gratis online evenement met Tex Gunning op 10 februari 2012, 12.30 uur.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie