profiel

Geert Bors


Geert Bors
Bekijk mijn profiel

Herre van de Waerdt


Herre van de Waerdt
Bekijk mijn profiel

twitter

Speelruimte voor het kind dankzij de aandachtige aanwezigheid van de leerkracht hetkind.org/?p=56194

Ongeveer 15 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Leiderschapslessen van Kawama-directeur Herre van der Waerdt

25 januari 2012

Geert Bors

Geplaatst in: Partnerschap, Moreel Kompas,

De naam van zijn school is Kawama, een woord uit het Swahili dat staat voor “plek waar het goed is”. Dat het er goed toeven is, daarvoor maakt directeur Herre van der Waerdt zich sterk. Sinds de start van Kawama in 2003 was duidelijk dat hij dat wilde doen volgens de principes van het ErvaringsGericht Onderwijs. Een schoolleider over intrinsieke motivatie, de kracht van zijn team en… zijn eigen lessen over loslaten en vertrouwen.

In dit artikel uit het jubileumnummer “20 jaar E.G.O. in Nederland” van Egoscoop (februari 2010) vertelt directeur Herre van der Waerdt hoe Oecumenische basisschool Kawama zich ontwikkelde in de eerste acht jaar en wat dat betekende voor zijn team en zijn rol als schoolleider.

“Met een intentieverklaring en een E.G.O.-basiscursus, wat al enkele jaren een vast fenomeen is voor startende leerkrachten, blijft de vraag: hoe geef je richting aan welbevinden en betrokkenheid, zonder het stuur in handen te hebben? Wil je tegemoet komen aan het welbevinden van leerkrachten, dan is het van belang om zeker niet te beginnen met sturen. Stuur pas als je ziet dat ze het zelf niet kunnen.”

Het artikel, van Egoscoop-redacteur Ingrid van Reede van Oudtshoorn, behandelt Van der Waerdts visie op schoolleiderschap in drie stappen: 1) controle loslaten en het samen doen; 2) interne coaches opleiden; 3) ontwikkeling en invoering van een kwaliteitskaart ErvaringsGericht Onderwijs.

Daar tussendoor strooit Herre van der Waerdt met fraaie one-liners: “E.G.O.-management is kijken naar wat je mensen op welk moment nodig hebben. Dan gaat het om je team als geheel, de mens als individu en het spanningsveld daartussen.”

Een andere: “Iedereen heeft kwaliteiten en die zijn belangrijk voor de organisatie. Als mensen kunnen laten zien wat ze waard zijn, worden ze gelukkig.”

En eentje voor boven de badkamerspiegel, als je ’s morgens je tanden poetst: “Het gaat niet om het hoofd dat je hebt, maar om het gezicht dat je trekt.”

Lees hier het hele artikel over Herre van der Waerdt en Oecumenische basisschool Kawama in Purmerend.

Tekst: Geert Bors

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie