profiel

Jelmer Evers


Jelmer Evers
Bekijk mijn profiel

Ferd van den Eerenbeemt


Ferd van den Eerenbeemt
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Over lef & leren: wankelmoed, kleerscheuren, adventskalenders en kastanjes hetkind.org/?p=60211

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Oproep aan alle ‘Leraren met Lef’!

19 februari 2012

Jelmer Evers

Het imago van leraren voldoet al lang niet meer aan de werkelijkheid die Jelmer Evers zelf ervaart en om zich heen ziet. Maar een imago herzien is meer dan een paar inspirerende, strakke logo’s ontwerpen. ”We moeten onszelf ook meer laten zien en verantwoordelijkheid nemen.” Een initiatief waarbij hij betrokken is en dat door hetkind van harte wordt ondersteund,Leraren met Lef, probeert dat vorm te geven. De column van Jelmer ‘Een nieuw elan: ‘redesigning’ leraren’ met verwijzing naar de Manifestatie van 14 april a.s. waarvoor alle ‘Leraren met Lef’ zijn uitgenodigd. 

Als je het merk leraar een cijfer zou moeten geven dan kom je volgens mij uit op een kleine onvoldoende. Ga maar na. Aan de positieve kant kom je uit op steekwoorden als: bevlogen, passie, opvoeders, betrokken, vakinhoud, hard werken. Deze woorden roepen een krachtig beeld op dat wel meer associaties heeft met gevoel en emotie. Aan de andere kant heb je ook woorden als: suf, lui, geitenwollen sokken, niet ambitieus, wereldvreemd, etc. Zo kun je nog wel even doorgaan en heel veel woorden zijn uitwisselbaar. Koppel dit aan een niet al te hoog salaris en lange vakanties en voila daar is de hedendaagse leraar. De negatieve kant komt meer overeen met een harde, zakelijke blik op onze maatschappij. Uiteindelijk komt het er vaak op neer dat docenten een beetje goedbedoelende sufferds zijn. Het echte werk vindt ergens anders plaats.

Om maar even een open deur in te trappen: ik zie mezelf helemaal niet als goedbedoelende sufferd. Ik beschouw mezelf inderdaad als betrokken, maar ook als zeer ambitieus, creatief, professioneel en modern. Aan een leraar wordt toch het meest waardevolle van een maatschappij toevertrouwd? De ontwikkeling van onze kinderen. Ik verwonder me constant over de inspiratie en creativiteit die ik bij kinderen zie. En wat leer ik ongelooflijk veel van die creativiteit. Ik mag werken met mensen die diezelfde nieuwsgierigheid en houding hebben in de ontwikkeling  van hun leerlingen, maar ook van zichzelf. In zo’n omgeving werken beschouw ik als een voorrecht en juist hierdoor heb ik zo veel plezier in mijn werk.

Ik hou me bezig met het ontwerpen van leerprocessen, de school van de toekomst, integratie van nieuwe technologieën, het denken over de toekomst van het individu in een steeds veranderende maatschappij en hoe dit aan leren gekoppeld kan worden. Constant ben ik aan het experimenteren met nieuwe manieren om leerlingen en mezelf inhoudelijk uit te dagen. Een van de kernwaarden hiervoor is creativiteit. Ik vind onderwijs daarom bij uitstek een creatieve sector: design principes, gamedesign, de school als lerend netwerk, authentiek onderwijs, social media. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het bruist in mijn hoofd van al die mogelijkheden die er al zijn en aan zitten te komen.

Het wordt tijd dat we als leraren juist dat aspect van het onderwijs laten zien. Het imago van leraren  voldoet al lang niet meer aan de werkelijkheid die ik zelf ervaar en om me heen zie. En kennelijk ben ik niet de enige. In opdracht van Studio 360 heeft Hyperakt Studio  de opdracht gekregen ‘to rebrand teachers’. Het resultaat is te vinden op de inspireteachers.org website.  Modern, creatief en inspirerend, precies zoals het onderwijs is.

Maar een imago herzien is meer dan een paar inspirerende, strakke logo’s ontwerpen. We moeten onszelf ook meer laten zien en verantwoordelijkheid nemen. Twee initiatieven waarbij ik het geluk heb betrokken te zijn, The Crowd en Leraren met Lef, proberen dat vorm te geven. Met The Crowd nemen docenten verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling. We delen onze expertise en leren van collega’s en het zou schoolleidingen sieren als ze meegaan in deze ontwikkeling.

Daarnaast is het is hoog tijd dat docenten zich op een positieve manier laten zien. Om daar een begin mee te maken komt er op 14 april  er een grote manifestatie vanuit ‘Leraren met Lef’. Met dat hele mooie programma zullen we laten zien hoe uitdagend het is om leraar te zijn en dat we veel meer verdienen dan een zes. De Manifestatie vindt plaats in de Fabrique in Utrecht. Het begint om 13.00 uur en eindigt rond de klok van 20.00 uur. Meer informatie achter deze link. Aanmelden hier.

Dit is een bijdrage van Jelmer Evers, leraar op UniC in Utrecht.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie