profiel

Gabrielle Taus


gabrielletaus
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Waar vind je de moed om licht te laten schijnen op de lastige adventsvakjes met de duistere verhalen?’ hetkind.org/?p=60931

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De Khan Academie: gratis onderwijs voor iedereen, ook in Nederland

23 februari 2012

gabrielletaus

Geplaatst in: Partnerschap, Samenleving,

De Khan Academie is een organisatie zonder winstoogmerk en met een bijzondere missie. Het doel van de Khan Academie is het onderwijs wereldwijd te verbeteren door het verstrekken van gratis onderwijs aan iedereen, overal.  Al het materiaal op de website www.khanacademie.nl is voor iedereen beschikbaar of je nu student bent, of leraar of thuisstudent, of schoolleider of een tweedekanser die na twintig jaar weer naar school wil.

Al het materiaal van de Khan Academie en alle hulpmiddelen die wij hebben zijn kosteloos beschikbaar voor iedereen. De Khan Academie is de Nederlandse versie van de Khan Academy. Aangezien we heel enthousiast zijn over de toegevoegde waarde van de oorspronkelijke Amerikaanse versie van de Khan Academy, en we er van overtuigd zijn dat dit concept ook toepasbaar is op de Nederlandse situatie, hebben we een eigen versie geïnstalleerd en zijn we de site gaan vertalen.

Salman Khan, zoon van islamitische immigranten uit Bangladesh en Calcutta, begon de website bij toeval. Met drie universitaire opleidingen bij het topinstituut MIT en een MBA bij Harvard werkte hij eerst bij een hedge fonds. Hij rolde het onderwijs in toen hij zijn nichtje op afstand bijles gaf. Zijn filmpjes plaatste hij op Youtube.

Op een gegeven moment nam hij de filmpjes op zonder zelf in beeld te komen. Dat bleek een gouden greep: het schrikt leerlingen af als de leraar in beeld komt. De filmpjes werden razend populair en Khan verzamelde ze op een website. Op dit moment zijn de filmpjes in totaal meer dan vijftig miljoen maal gedownload.
Khan vond dit werk bevredigender dan het vrij leeghoofdige uitmelken van het op hol geslagen internationale financiële systeem en begon fulltime aan zijn video-academie te werken. Hij trok de aandacht van onder meer Bill Gates, werd uitgenodigd om bij het innovatieve netwerk TED te vertellen over zijn werk en ontving daarna miljoenen aan sponsorgeld van Gates’ stichting en Google.

Video-onderwijs oplossing onderwijsproblemen?
De voordelen van het video-onderwijs zijn duidelijk. Leerlingen kunnen in hun eigen tempo leren en controleren of ze het begrijpen. Computers zijn aanmerkelijk geduldiger dan een leraar die dertig kinderen moet lesgeven en de orde handhaven. Ook letten computers niet op huidskleur, uiterlijk of geslacht. Steeds meer Amerikaanse leraren zetten het systeem in hun klas in. Leerlingen die eerst vastliepen kunnen nu snel verder.

Het beste nieuws van allemaal is dat het gehele systeem gratis is. Zo kan je het hele wiskundecurriculum van Singapore, volgens velen het beste ter wereld, zonder ook maar iets te betalen volgen. Kortom: heb je een wiskundefobie of ken je iemand die dat heeft? Wil je weten wat ze bedoelen met een Schrödingervergelijking of de Lorentztransformatie? Grijp dan nu je kans. Gratis en voor niets. Kennis van het Engels is uiteraard nodig.

Als dit systeem wordt uitgebreid voor alle exacte vakken en internationaal relevante alfa- en gammavakken, zou je zo een wereldacademie op kunnen zetten. Zo kan zelfs het armste kind uit de sloppenwijk behoorlijk onderwijs krijgen. Google heeft geld gedoneerd om de clips in andere veel gesproken talen over te zetten.Nu al zie je een explosie aan wetenschappelijke vooruitgang omdat voormalige ontwikkelingslanden als India en China nu steeds grotere hoeveelheden getalenteerde onderzoekers afleveren. Kan je nagaan wat er gebeurt als dit soort ideeën echt gaan doorbreken. Weg achterstandswijken en zwarte scholen. Hiermee tap je het complete menselijke potentieel maximaal aan.

Wat maakt de Khan Academie totaal anders dan alle andere onderwijsmogelijkheden?

Er zijn een aantal opvallende verschillen. Met meer dan 2600 video’s is het verreweg de meest uitgebreide collectie onderwijsmateriaal die op het internet beschikbaar is. De Khan Academy geeft studenten de mogelijkheid vrijwel alle leemtes in hun kennis op te vullen. Het materiaal is beschikbaar in hapklare brokken van 10 tot 20 minuten en speciaal ontwikkeld om te bekijken op een computer. Daarmee is het wezenlijk anders dan video-opnames van gewone lessen. Het relaxte taalgebruik is het tegenovergestelde van wat mensen normaal verwachten van wiskunde en science lessen. Het zijn echter juist de meest onopvallende verschillen die de filmpjes zo bijzonder maken.

Wat voor soort lesprogramma volg je?

Eigenlijk volg ik geen lesprogramma. Ik ben ervan overtuigd dat degene die de kern van de lesstof goed begrijpt met succes onderwijs kan volgen zonder dat dat is ingebed in een lesprogramma. Om nog wat verder te gaan: ik geloof dat wie de vreugde ervaart van iets echt goed te begrijpen nooit meer tevreden zal zijn met het oppervlakkige leren waaraan de meeste studenten gewend zijn geraakt. Voor de Khan Academy is niets zo belangrijk als echt begrip te kweken. Dat gezegd hebbende, in landelijke examens komt allerlei stof aan bod waar studenten kennis van moeten hebben om de examens met succes te kunnen afleggen. Daarom probeer ik alle mogelijke onderwerpen aan bod te laten komen.

Ik geef les zoals ik zelf les had willen krijgen. De lessen komen van mij, een mens van vlees en bloed, gefascineerd door de wereld om mij heen. De lesstof wordt uitgelegd zoals ik het zelf begrijp niet zoals ze in een stoffig lesboek staan. Wie mijn video’s bekijkt ziet dat er met veel liefde aan gewerkt is door een beetje aparte, eigenwijze man die een passie heeft voor leren en onderwijzen. Ik denk niet dat er één bedrijf of overheidsinstantie is die dit voor elkaar krijgt, hoeveel geld ze er ook tegenaan gooien.

In de jaren dat ik zelf onderwijs kreeg heb ik me vaak dood geërgerd aan de manier waarop informatie werd overgebracht in lesboeken en colleges. Er waren verbanden aan te brengen tussen bepaalde onderdelen van het lesprogramma waar totaal aan voorbijgegaan werd ondanks dat het de lesstof toegankelijker gemaakt zou hebben, en vooral ook leuker en beter te onthouden.

Ik had het gevoel dat fascinerende en prachtige concepten min of meer expres gepropt werden in vele bladzijden van slaapverwekkende teksten en eentonige, van papier opgelezen lessen. Ik zag hoe overigens slimme leeftijdgenoten onderdelen en formules van examenstof uit hun hoofd zaten te leren zonder enig idee waar het eigenlijk over ging en de lesstof dus binnen een paar weken helemaal kwijt waren. Met deze video’s laat ik zien hoe die concepten eigenlijk uitgelegd hadden moeten worden, zonder daarbij concessies te doen aan de kern van de stof of de volledigheid.

Hoe weet je dat de Kahn Academy werkt?

Mijn achtergrond is wiskunde, informatica, en het managen van investeringen, dus je kunt je voorstellen dat er niemand meer geobsedeerd is door getallen en analyses dan ik. De grafiek rechts wordt door YouTube verzorgd. Hij kan worden gebruikt om vast te stellen of en/of wanneer de aandacht verslapt tijdens het bekijken van een video. Ik kan dan terugkijken en proberen te achterhalen wat er op dat punt in de video is gebeurd en proberen er iets aan te doen.

De volgende grafiek toont de gemiddelde vooruitgang (zwarte lijn) van een groep leerlingen die 6 weken lang met Khan software aan de slag zijn. De horizontale as geeft het aantal dagen aan dat ze er aan werken en de verticale as het aantal modules dat ze af hebben. De groene lijnen geven de standaard afwijking aan naar boven en naar beneden. Deze grafiek is een voorbeeld van het niveau van de gegevens die wij boven water krijgen en benadrukt het belang van maatwerk, leren in je eigen tempo en een actueel volg- en beoordelingssysteem.

De paarse lijn laat een student zien die -bij gebruik van traditionele beoordelingsinstrumenten- als langzaam zou zijn beoordeeld omdat ze duidelijk onder het gemiddelde van de klas presteerde nadat ze een paar dagen achter de computer had gezeten. In werkelijkheid had ze gewoon wat meer tijd nodig om om te leren gaan met negatieve getallen. Toen ze genoeg tijd had gekregen om de stof goed onder de knie te krijgen, ging ze er als een speer doorheen en eindigde uiteindelijk bij de allerbeste studenten van haar groep.

Nog meer dan deze gegevens zijn het de grappige getuigenissen van gebruikers die mij ervan hebben overtuigd dat ik mijn baan moest opgeven om mij helemaal aan de video’s te gaan wijden. Ik ontving honderden brieven en commentaren per week. Veel ervan zijn simpele blijken van waardering, maar sommige zijn echt heel inspirerend. Hieronder staat een brief die ik ontving van een gebruiker van YouTube in september 2009.

Mr. Khan, 

No teacher has ever done me any good–this may sound harsh but I mean it quite literally. I was force fed medication to keep me from talking and chastised for not speaking out when called on. Where I am from blacks are not welcomed with open arms into schools–my mother and her sisters had to go to a small shack two hours from home when they went to school. About five years ago my family collected enough money to move from where i was born, so that I could have a chance at having an education and living a real life. But without a real mastery of elementary math I was slow to progress. 

I am now in college and learning more than I ever have in my life. But an inadequate math background has been holding me back. I found the Kahn Academy in June of 2009, right after I completed Math 141 ( a college algebra course). I have spent the entire summer on your youtube page. And I just wanted to thank you for everything you are doing. You are a Godsend. Last week I tested for a math placement exam and I am now in Honors Math 200. No question was answered incorrectly. My placement test holder was so impressed by the breadth of my knowledge of math that he said I should be in Linear algebra. 

Mr. Khan, I can say without any doubt that you have changed my life and the lives of everyone in my family. 

I wish you and the Khan Academy the best of luck.

De Nederlandse Khan Academie bestaat nog maar kort, dus we hebben nog niet veel vragen ontvangen 🙂
Heb je een vraag die hier niet wordt beantwoord? Stel ‘m hier!

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie