profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

Marianne Dekker


mariannedekker
Bekijk mijn profiel

twitter

Voorstelling voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 2: Pauze! hetkind.org/?p=59459

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Het Kinderparlement neemt belangrijke besluiten

10 maart 2012

Rikie van Blijswijk

In het Kinderparlement van Basisschool de Speel- en Werkhoeve in Bodegraven nemen vijf ministers met elkaar belangrijke besluiten die de school aangaan. Het energieteam van leerlingen heeft bij bedrijven onderzoek gedaan naar energiebesparende maatregelen en op film vastgelegd. Marianne Dekker, leerkracht op de Speel- en Werkhoeve, schrijft over hun activiteiten.

Dit schooljaar zijn de ministerposten als volgt verdeeld:

Ward, minister van Buitenschoolse Zaken,
Kim
, minister van Cultuur,
Joey
, minister van Binnenschoolse Zaken,
Els, minister van Communicatie en
Nanda, minister van Creativiteit.

Elke vrijdagmiddag komen ze bij elkaar om belangrijke besluiten te nemen. De onderbouw is vrij en ik dus ook. Afsluiting en voorbereiding zijn gedaan en ik loop nog even rond. Er hangt een bijna weekendsfeer, maar er wordt ook nog hard gewerkt. Een collega zegt: wil je genieten, dan moet je even in het rt-kamertje gaan kijken.

Als ik mijn hoofd om de hoek steek zie ik vijf  “ministers” van het Kinderparlement druk bezig met het voorbereiden van een PowerPoint presentatie voor de groepen 6, 7 en 8. Deze gaat over de aanleiding van de grote onderwijsstaking  op dinsdag 6 maart 2012. Ze zijn vóór passend onderwijs en tégen bezuinigen. Er wordt druk overlegd over wie wat mag zeggen. Er is ook een brief onderweg naar de minister van onderwijs.

Joey is de enige jongen, de meiden hebben het hoogste woord.Een van de meiden krijgt dat door en zegt: “Ja maar,  Joey moet ook wat zeggen”. Joey lacht goeiig.

Inderdaad: Genieten!!!

Daarna ga ik op zoek naar vier leerlingen uit groep 7 en 8: “het leerlingen energieteam”. Er is een filmpje gemaakt over duurzaamheid in Bodegraven en deze is gepresenteerd tijdens de “duurzaamheidsborrel” in het gemeentehuis december jongstleden. U kunt deze film hier bekijken. Ik ben benieuwd naar het vervolg en of er vanuit de leerlingen nog iets is ondernomen.

Jessica en Chimène uit groep 8 vertellen: Vanuit het project “energieke scholen” hebben de leerlingen een onderzoek gedaan naar het energieverbruik op school. Ze hebben in alle lokalen gekeken en in de grote ruimtes, hoe het zuiniger en milieubewuster kan. De bevindingen zijn in de klas besproken en er zijn  een aantal aanbevelingen  door hen op papier gezet. Hoe we kunnen besparen:

  • Licht uit in de pauze, zowel in de lokalen als in centrale ruimtes
  • Computers uit bij het naar huis gaan
  • Als we meer stekkerdozen met 1 centrale stekker hebben kan dat in 1      handeling.
  • Digiborden op “blank” als ze niet gebruikt worden
  • In de wc wellicht sensoren zodat het licht vanzelf uitgaat.
  • Een memo bij de deur als reminder
  • De verwarming lager
  • De verwarming later aan en op tijd uit.

Om de 2 weken komt het leerlingen energieteam bij elkaar om de uitvoering te bespreken.

Het Kinderparlement heeft een leerling afgevaardigd ( niet vanuit het parlement) die meedenkt en meedoet als er iets op het gebied van duurzaamheid georganiseerd wordt, door bijvoorbeeld de gemeente. Al deze bevindingen worden  in het kader van het project “energieke scholen”  middels een PowerPoint presentatie  aangeboden in het gemeentehuis.

“Het is een wedstrijd en als  we winnen krijgen we geld dat we moeten besteden aan energiebesparing”.
“Zo zorgen we ervoor dat de wereld een beetje langer meekan”

Ik zeg tegen de meiden dat ze goed bezig zijn en wens ze veel succes!

Dit is een bijdrage van Marianne Dekker. Foto’s: bron de website van de school. Wilt u meer informatie over deze school lezen? Klik hier

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie