profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Lars werd gepest op school en mijn zoon was één van de daders’ hetkind.org/?p=57027

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Lokpaarden zitten overal, neem de ruimte om goed te kijken

11 maart 2012

robvanderpoel

Geplaatst in: Samenleving,

Vier jaar geleden schreef Sandra van Kolfschoten onderstaande column voor de GreatPlaceToLive LEREN krant. Woensdag 7 maart was de EduShock Experience en deelde ze het Lokpaardenverhaal on stage. Haar gevoel: het komt dichterbij, de onderstroom komt boven. Sandra is actief voor Meestersadvies. Haar bijdrage.

Het was een mooie dag toen wij de Minister van Leren spraken. Zo’n warme nazomerdag. De scholen zijn al een tijdje begonnen en in de lucht hangt een sfeer van vrijheid en ontspanning. Op het terras waar we zitten komen brugklassers op hun fietsen voorbij. Ze zwaaien want ze kennen onze Minister. En wij zwaaien terug…

Intentie van het gesprek is om terug te blikken en natuurlijk vooruit te kijken naar de prachtige ontwikkelingen in ons onderwijs. Om samen stil te staan bij dat gedenkwaardige moment, eigenlijk nog maar zo kort geleden. We kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd dat het in het nieuws over het onderwijs ging over begrippen als urennorm, competentiescan, prestatie indicatoren, toetssysteem, centrale examencommissie en docententekort.

Een tijd dat het onderwijs werd gedomineerd door het denken in militaire operaties en leerlingen en hun docenten zich verwikkelden in procedures en systemen. Toch? Dat was toch zo, maken wij ons eerste opstapje naar het gesprek. ” Ja, glimlacht de Minister, dat lijkt bijna al een prehistorisch verhaal nietwaar? Geschiedenis waarvan we leren via het oude naar het nieuwe. En dan met name genieten van de dag dat het onderwijs, of eigenlijk gewoon de mensen, besloten dat het genoeg was. En dat een nieuwe weg werd ingeslagen.

De Weg van de Waarachtige Ontwikkeling, vullen wij aan, als aanmoediging om onze minister verder te doen spreken. Een revolutionaire dag. En was er toen ook niet iets met een krant..? ” Jazeker zei de minister. Maar zo nieuw is die weg niet hoor. Het is meer een moment van synchroniciteit, betekenisvol toeval waarin situaties samenkomen en mensen elkaar ontmoeten en zich verbinden. Mensen die het lef hebben bestaande kaders te doorbreken. Die begrijpen dat het niet gaat over ingewikkelde modellen en systemen, maar dat het vooral gaat om om te kiezen wat in essentie beweging brengt. De essentie dat het onderwijs bijdraagt aan het creëren van een betere wereld. De minister haalt even adem.

En wat jullie niet zal verbazen is dat ons land vol zit met lokpaarden, mensen die in staat zijn om onderstromen aan te wakkeren. Die voorbij gaand aan de heersende orde, soms tegen de stroom in durven te gaan. En die samen nieuwe stromen doen ontstaan. “Kijk , straalt de minister, wijzende op een krantenkop van vandaag. Onderwijs biedt lessen in Geluk..

Zien jullie , Het onderwijs wordt elke dag mooier. Lokpaarden ze zitten overal, als je de ruimte neemt om goed te kijken.

Na deze woorden neemt de Minister een slokje. In de boom naast onze tafel zingen de vogels. Op de achtergrond schateren kinderstemmen vanaf het schoolplan.

Het is een bijzonder mooie dag….

 

Sandra van Kolfschoten is actief bij Meestersadvies.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie