profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Vier jaar en ze had nu al het gevoel dat ze tekortschoot’ hetkind.org/?p=60202

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De nieuwe generatie heeft geen baat meer bij ‘van buiten leren’

21 maart 2012

robvanderpoel

Geplaatst in: Partnerschap, Samenleving,

Zijn dochter van 12 jaar had haar keus gemaakt. ‘Ik word ingenieur, net als mijn papa’. De dag van Peter Hinssen kon niet meer stuk. Maar het Belgisch onderwijssysteem was op die keuze minder voorbereid. ”De resultaten van uw dochter zijn te goed en daarom raden wij de afdeling Techniek, als voorbereiding op het Technisch Secundair onderwijs, af.’’ Het leidde tot onderstaand epistel en zijn antwoord op de basale vraag: waartoe dient onderwijs?

Het complete verhaal van Peter Hinssen leest u Hier

Een paar citaten:

”Het is onbegrijpelijk dat we in ons onderwijs anno 2011 nog steeds een dode taal gebruiken als scherprechter voor talent.”

”Het Belgische onderwijssysteem levert vakjeskinderen af. Latijnse. Technisch. Economie. Menswetenschappen. Terwijl de maatschappij vandaag geen vakjesmensen nodig heeft. We hebben hybride profielen nodig, mensen die lateraal kunnen denken en verschillende disciplines kunnen combineren.

Ons onderwijs is nog volop gericht op het industriële tijdperk: de citatentaal van Bart De Wever is voor leerlingen van twaalf jaar nog steeds de toetssteen, terwijl de opleidingen ICT totaal achterhaald zijn en de kinderen dingen leren op school die ze thuis al beter beheersen.

De nieuwe generaties studenten hebben geen baat meer bij dingen ‘van buiten leren’, maar  vertrouwen op Wikipedia en Google. Die jongeren nog op de traditionele manier onderwijzen betekent ze teruggooien in de tijd.

 Anno 2011 moet een gezonde kritische houding al in het middelbaar, wellicht op de lagere school worden gedoceerd.

We moeten snel ingrijpen en de onderwijsfilosofie drastisch hervormen. Het gaat al lang niet meer om wiskunde of Latijn. Het gaat om onze capaciteit om een nieuwe generatie klaar te stomen voor de mondiale, digitale toekomst.

Peter Hinssen is partner van Across Group en voorzitter van Across Technology. Hij is auteur van ‘The New Normal’. www.peterhinssen.com

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie