profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Waar vind je de moed om licht te laten schijnen op de lastige adventsvakjes met de duistere verhalen?’ hetkind.org/?p=60931

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Woodstock van het onderwijs: EduShock Experience 2012

23 maart 2012

robvanderpoel

Geplaatst in: Samenleving,

Waar het allemaal mee begon: een onderwijsgekken-avond ergens eind november 2011 in Utrecht. Daar kwamen Harriët Kollen, Guido Crolla, Dirk de Boe, Lotte Rensen, Lex Hupe en Ronald Heidanus bijeen in het Louis Hartlooper Complex. Ruim drie maanden later, op 7 maart 2012, vond in Nijmegen de Eduschock Experience  plaats. De eerste en waarschijnlijk niet de laatste.  “Over een paar jaar denken wij terug aan 2012,” schreef Marcel Kesselring, ”het jaar dat de onderwijslente begon met Edushock, het Woodstock van het onderwijs!”  Een verslag van deze bijzondere dag van Ronald Heidanus.

Louis Hartlooper (1864 – 1922) was een explicateur en werd omschreven als een explicatie die een bioscoopvertoning, het doodse, maakte tot levende kunst! Onder de noemer ‘niets is toeval’ is in dit ‘complex’ het idee geboren voor een heuse Edushock Experience met het boek Edushock als basis voor het event. Van het witte papier naar een real-life experience waarbinnen ontdekken, ervaren, dromen en ontwerpen van het onderwijs van morgen centraal zou moeten staan. Zo werd er vertrokken vanuit de drie pilaren: ‘turn schools into lighthouses of education‘,‘move from close to open education’ en ‘from fixed to aflexible and personal curriculum’.

7 Maart 2012 was het dan eindelijk zover: Edushock Experience 2012! Een onconventioneel event voor onderwijsvernieuwers, onderwijzigers (leerkrachten, studenten, ouders, beleidmakers), onderwijsgekken en iedereen die onderwijs een warm hart toedraagt. Op weg naar (om samen het onderwijs van morgen vorm te geven) vraaggestuurd onderwijs, passion based learning en het vormgeven van een open leeromgeving die zich ook (of misschien wel juist) buiten de schoolmuren afspeelt. “At last, you are here because you know something. What you know you can’t explain, but you feel it.” Tweehonderd onderwijzigers sloten aan met de missie het onderwijs van binnenuit te veranderen. In de Vasim (Nijmegen) werden d.m.v. verschillende workshocks en TEDtalks naar verbinding gezocht en middels co-creatie ook gevonden.

Na de introfilm kwam Vera Camilla ‘on stage’. Ze is een ‘dropout’ die, na het onderwijs een laatste kans te hebben gegeven op het MBO, uiteindelijk koos voor haar eigen school: de ‘Academie Van Het Leven’. Ze heeft een eigen beautyblog waar ze dagelijks tussen de negen en de twaalf uur mee bezig is en dat doet voor 13.000 unieke bezoekers per dag!! Haar toemalige school stuurde haar weg na uitlatingen op haar blog. Wat is dat toch, scholen die minder goed tegen kritiek (van hun eigen studenten) kunnen!?

Direct na Vera betrad de 18-jarige Robert van Hoesel het podium. Robert vertelde dat hij eigenlijk op school had moeten zitten. Om toch een leerproces aan zijn TEDtalk te koppelen vroeg hij de aanwezigen hem feedback (of feedforward) te geven op zijn ‘talk’ via twitter: @robertvhoesel. Titel van zijn talk was ‘Edutopia’, zijn droomonderwijs. Edutopia werkt met ‘learningpoints’ in combinatie met een speciale ‘learningpointapp’ voor je smartphone. Je houdt precies bij op welke onderdelen je nog punten dient te halen. Je hebt eigen regie en bent zelf verantwoordelijk voor het behalen van je learning points. Op deze manier ontdek je waar je goed in bent en wat jouw kracht is.

Als laatste, voor de start van de workshocks, sprak Erica Aalsma over ‘de Omgekeerde Leerweg’ naar het gelijknamig boek “de Omgekeerde Leerweg, een nieuw perspectief voor het beroepsonderwijs”. Door het leerproces om te keren en praktijk met de theorie te koppelen ontstaat er context voor leerlingen, wordt precies afgestemd op de behoeften van het individu en komen diens sterke kanten naar voren. Door middel van het ruggengraatmodel worden werk- en leerprocessen verweven. De theorie wordt gekoppeld aan de praktijk en in de praktijk wordt de theorie gereflecteerd om reflecties weer toe te passen in de praktijk. Ben je klaar voor nieuwe theorie dan wordt deze vergaard om zo stap voor stap naar je diploma te werken.

De workshocks gingen van start! Dirk de Boe had een kampvuursessie met een vuurzee aan co-creatie. Guido Crolla kroop met een groepje belangstellenden in zijn creatie-ei waar men vol passie in gesprek ging. Lex Hupe vroeg zichzelf af en liet ook de aanwezigen zich afvragen ‘welk onderwijs wil ik eigenlijk?’. Er was slimmerkunde, sudbury, leraar worden en veel meer! Al rondstruinend tijdens de eerste sessie viel mijn oog op ‘My Machine’. Een project waarbij jonge kinderen een droommachine verzinnen en tekenen, die studenten van de hoge school verder uit werken en ontwerpen om uiteindelijk gemaakt te worden door een technische opleiding. De kinderen blijven eigenaar van het idee, gaan in dialoog met de studenten en volgen het productieproces. Een prachtig voorbeeld van co-creatie en open onderwijs!

Na een ‘urban picnic’ was het de beurt aan de ingevlogen Erno Mijland die zijn universiteit, die van Middelbeers, nader kwam verklaren. Een universiteit waar een leven lang leren centraal staat, een individueel curriculum heeft en die geen open dagen kent maar alle dagen open is! Kijk, dat is nog eens een mooie filosofie! En, een universiteit met een duidelijke visie: leren ‘any time, any place’, ‘blended learning’ en dat volgens een sociaal-constructivistische leertheorie.

Voor de tweede ronde workshocks sprak Sandra van Kolfschoten over de drang naar ‘lokpaarden’ in het onderwijs. Ze startte haar TEDtalk met een film over de paarden die in november 2006 in het Friese plaatsje Marrum vast kwamen te staan op een eiland omringd door stijgend water. Vier ruiters op lokpaarden zorgden er voor dat vanuit lef en vertrouwen de gehele groep in beweging kwam. Een sterke metafoor die volgens Sandra gelijk staat aan de drang naar ‘lokpaarden’ in het onderwijs. Het onderwijs is een karikatuur van zichzelf geworden en Sandra benoemt dat het onderwijs weer gezien dient te worden als levenstijd. Het start bij weten hoe je deuren opent, mensen van waakvlam naar het interne vuur laat bewegen en daardoor een ongekende energie vrijmaakt.

De tweede workshockronde gaf ik zelf een workshock. Van de andere workshocksdeze ronde heb ik helaas niets mee gekregen. Onderwijs vernieuwen en veranderen in een tijd waarin anders gedacht wordt maakt dat we niet voorbij mogen gaan aan de stem van de leerling. Via ‘perspectief nemen’ naar ‘aansluiten bij de leerling’ om uiteindelijk te werken naar ‘het doel op de maan’. Vanuit vertrouwen en veiligheid, zonder (voor)oordelen en door open te staan/te verwonderen ontstaat er een klimaat waarin je met iedereen het onmogelijke bereikt! D.m.v. verschillende praktijkvoorbeelden heb ik het o.a. gehad over dat (moeilijk) gedrag communicatie is, dat niets is wat het lijkt en dat je eigenlijk gewoon een OEN moet wezen; Open, Eerlijk en Nieuwsgierig! Voor deze workshockwas Teun, een oud-leerling van mij, meegekomen om zijn stem te laten horen. Teun is een jongen die nu op school zit voor voorgezet speciaal onderwijs maar ook daar mee gaat stoppen omdat er niet een juiste omgeving gecreëerd kan worden…!? Wat heeft hij nodig? Hij ging heel sterk de dialoog aan met de aanwezigen.

Als laatste TED-spreker betrad Christian Boer het podium. Tijdens de kunstacademie heeft Christian een lettertype ontwikkeld voor mensen met dyslexie. Het lettertype zorgt ervoor dat teksten rustiger gelezen kunnen worden. Het begon allemaal met de ‘zwevende’ letters b, d, p, q die hij aan de onderkant van de bolling heeft ‘verzwaard’. Uiteindelijk heeft hij het gehele alfabet en de afstand tussen de letters zo aangepast. Na testen met mensen met dyslexie, kwam hij erachter at het werkte! En wat nu als boeken, de CITO, de WISC en ga zo maar door, in dit lettertype verkrijgbaar zouden zijn? Wat zou dit teweeg brengen in onderwijsland!?

En zo komt een mooie dag Edushock Experience ten einde. Het is het einde van het begin van een golf nieuwe onderwijs initiatieven. Edushock zal niet een evenement zijn dat stil blijft staan, het gaat door! De eerste onderwijzigers waren getuigen van het begin van een onderwijslente, een nieuwe frisse wind! Wordt vervolgd!

Ronald Heidanus heeft een bedrijf AutismePlusPunt en schrijft over onderwijs op zijn eigen blog.

 

De aftershock links:
Edushock Experience op RTV Nijmegen
videoverslag workshocks #1
videoverslag workshocks #2
videoverslag #3 (Aftershock met Lotte Rensen)
foto impressie Edushock Experience
Alain.nl – foto impressie Edushock Experience
visuals van Kim Ravers
blog Dirk de Boe
Blits Events over Edushock Experience
Het Andere Gelijk over Edushock Experience
Karin blogt over Edushock Experience
Trendmatcher over Edushock Experience
Onderwijs ICT Nieuws over Edushock Experience
storify, de ‘social stories’ van Edushock Experience
Opbrengst van @TweetSerenades op Edushock Experience

 


Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie