profiel

Mark Mieras


Mark Mieras
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Mieras: ‘Flexibiliteit is ontzettend belangrijk voor toekomstige samenleving’

29 maart 2012

Mark Mieras

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

We zijn heel opbrengstgericht bezig. Zo effectief mogelijk werken we ook in het onderwijs naar eindtermen toe, maar Mark Mieras vraagt zich af hoe opbrengstgericht deze eindtermen zijn. Creativiteit en spel liggen niet in de eindtermen verankerd, maar zijn wel van doorslaggevend belang voor het functioneren van de leerlingen van nu in de komende dertig, veertig jaar van hun carrière. Flexibel blijven is ontzettend belangrijk in een samenleving waarin de verandering zo snel gaat als de onze. Dit artikel van Thea Vuik verscheen recent in het magazine KunstZone

Wat wetenschap te maken heeft met ons alledaagse leven, probeert Mark Mieras op verschillende manieren in woorden te vangen. Bepaalde inzichten binnen de wetenschap zijn alleen maar van waarde indien ze door de praktijk herkend worden. Er is momenteel veel belangstelling voor zijn boeken en zijn lezingen. Dit komt voornamelijk, zoals hij zelf zegt, door de stress van ons huidige bestaan. Alles is steeds meer aan verandering onderhevig: zo ook het onderwijs.

Mieras vindt onze eindtermen eenzijdig. ‘Er blijkt uit een recente analyse dat Amerikaanse kinderen nog steeds intelligenter worden, maar ondertussen hun creatieve vaardigheden verliezen. Voor Nederland geldt, denk ik, hetzelfde. En van die creativiteit moeten we het in de toekomst nu net hebben. Veel scholen kiezen
er gelukkig voor om de eindtermen uit te breiden. Het is een minimaal pakket aan eisen. Denk even aan de Technasia en de CultuurProfielScholen. Die formuleren hun eigen eindtermen-plus, omdat ze willen dat hun leerlingen straks goed kunnen overleven.’

Kunstvakken hebben geen antwoordenboekjes, weet Mark Mieras. Maar als geen ander weet hij wel hoe  onze hersenen werken en de invloed van creatieve vakken . In dit artikel leidt hij de lezer  o.a. naar de fysiologie van de creativiteit.

Lees verder  in artikel Kunstzone2-3MM.

Dit artikel van Thea Vuik verscheen recent in de laatste editie van KunstZone, zie website 

KunstZone is het enige tijdschrift voor kunst en cultuur in het onderwijs in Nederland. Alle onderstaande kunstvakverenigingen werken samen in het blad. Deze samenwerking wordt weerspiegeld door de inhoud van het blad.Kunstzone signaleert, informeert, emancipeert en wil ook uitdagend zijn.

BDD: Beroepsvereniging voor docentent theater en drama
NBDK: Nederlandse Beroepsvereniging van Danskunstenaars
VONKC: Vereniging Onderwijs Kunst en Cultuur
VKAV: Vereniging Audiovisuele EducatieVLS: Vereniging Leraren Schoolmuziek

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie