profiel

Ingrid Helsloot


Ingrid Helsloot
Bekijk mijn profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Nickel van der Vorm


Nickel van der Vorm
Bekijk mijn profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

Jetty van der Grift


jetty
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

We gaan het begrip 'volwassenheid' verder verkennen, zie ook nivoz-jaarthema en jaarprogramma: nivoz.nl/lezingen/jaart… twitter.com/nivoz/status/9…

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Mr. Kanamori maakt veel los: bezoekschema gemaakt, kaartverkoop volgt

13 april 2012

Ingrid Helsloot

Toshiro Kanamori komt naar Nederland. De 65-jarige Japanse leraar is bekend geworden vanwege zijn rol in de documentaire Children Full of Life uit 2003, een film die alleen op YouTube al bijna een miljoen keer is bekeken en in vele onderwijskundige programma’s wordt gebruikt. Mr. Kanamori is de eerste week van (4-12) september in Nederland en u kunt hem in uw eigen regio bezoeken.  Het reisschema is op deze site beschikbaar en vanaf medio mei kunt u bij de betreffende dagorganisatoren kaarten bestellen. Alle voorlopige informatie over de Kanamori-tour vindt u  in dit artikel.

Toshiro Kanamori is een fenomeen, zeker toen een kleine negen jaar terug de DVD verscheen over het werk van deze bijzondere leraar, een beeldverslag van de dagelijkse praktijk met zijn kinderen  van groep 6 in het Japanse Kanazawa. Mr. Kanamori blijkt een inspirerende, authentieke leerkracht die tegen de conservatieve Japanse stroom in verbondenheid creëert met zijn leerlingen.

Achter deze link vindt u de film.

De komst van Mr. Kanamori naar Nederland is mogelijk gemaakt op initiatief van HETKIND.ORG i.s.m. met Ingrid Helsloot van de Stichting Checkitin! Zij ontmoette Mr. Kanamori in oktober 2011, Achter deze link een verslag.

De komst van Meester Kanamori naar Nederland maakt veel los. Tot 1 april jl. is aan iedereen de gelegenheid geboden om Kanamori te boeken en naar uw eigen onderwijscontext te halen. Vanuit de gedachte dat héél Nederland in staat gesteld moet worden om de Japanse meester te ontmoeten.

Er hebben zich meer dan 35 mensen, partijen, organisaties gemeld die hem graag in de week van 3-12 september wilden ontvangen. Daarna is in klein comité overleg gevoerd.  Wij zien de komst van Kanamori als een groots gezamenlijk project. Ook met de mensen/organisaties die niet direct met zijn komst zijn gehonoreerd, blijven – desgewenst – als ‘partner’ verbonden.

Onderwijskrant
Ons inziens is de week van Kanamori een prachtkans om te laten zien wat er allemaal in onderwijsland gebeurt, om praktijkverhalen te delen en onze eigen Kanamori’s zichtbaar te maken. Daarmee staat de ‘eerste Onderwijskrant van hetkind’ al in de steigers. Met alle aangesloten partners maken we zo’n inspiratiekrant en bereiken we – tegelijkertijd – een geïnteresseerd en betrokken lezerspubliek. Medio mei wordt de aftrap hiervoor gegeven. Het mailadres kanamori@hetkind.org blijft van kracht.

Inmiddels wordt de Kanamori-week ook al opgepakt door de media. Er zullen, naast de circa 4000 bezoekers in het land, ook enkele bekende en betrokken Nederlanders Kanamori persoonlijk ontmoeten. Ook daarover volgt later informatie.

Dagorganisator en kaartverkoop
Aan elke dag van de Kanamori-toer is  inmiddels een ‘dagorganisator’ gekoppeld. Ze zijn – zo goed mogelijk – over heel Nederland verspreid. Zij verzorgen ook de kaartverkoop voor hun eigen evenement. Voorwaarde is dat 30% van de beschikbare stoelen voor open verkoop zijn. En een entreekaartje kost – waar dan ook – niet meer dan 25 euro. Een overzicht van deze week vindt u hier:

datum
3-sep
WAAR
Enschede/Almelo
dagorganisator
Ouders en Onderwijs Twente
dagdeel
middag + avond
4-sep Eindhoven Fontys Eindhoven middag + avond
5-sep Driebergen NIVOZ/hetkind middag
5-sep Driebergen NIVOZ/hetkind avond
6-sep Barendrecht NTO-Effekt middag
6-sep Den Haag De Leerschool avond
7-sep Amstelveen Checkitin ochtend+avond
7-sep Amsterdam Rapucation eind middag
8-sep Amsterdam Ned. Acad. Psychotherapie middag
10-sep Arnhem Matters2 middag
10-sep Sittard/Geleen Irisz avond
11-sep Rotterdam Hogeschool Rotterdam ochtend
11-sep Rotterdam Comenius middag
12-sep Heerenveen Kindcentrum de Buitenkans ochtend
12-sep Groningen Hanze Hogeschool middag

Na 14 mei zal dit overzicht worden uitgebreid met namen van contactpersonen en emailadressen. Ook het programma van de dagorganisatoren zullen bekend worden gemaakt. U kunt dan een keuze maken waar u een kaartje zult kopen om Mr. Kanamori te ontmoeten.

Het platform hetkind  zal op woensdag 5 september een avond verzorgen i.s.m. het NIVOZ, in Driebergen. Het zal een bijzondere avond worden, met o.a. Luc Stevens en Marcel van Herpen, maar ook andere betrokken onderwijsmensen. Binnenkort kunt u zich via deze site (met behulp van een eventregistratie) daarvoor aanmelden.

Comité Kanamori in Nederland:
Algemene e-mail: kanamori@hetkind.org

Ingrid Helsloot                 ihelsloot@gmail.com
Jetty van der Grift          jetty@nivoz.nl
Marcel van Herpen         mherpen@home.nl
Rob van der Poel             r.vanderpoel@hetkind.org
Nickel van der Vorm      n.vandervorm@nivoz.nl

Over Mr. Kanamori:

Kanamori studeerde pedagogiek en filosofie aan de faculteit Sport van de universiteit van Kanazawa. Hij ontving in 1997 een onderwijsprijs voor zijn werk en filosofie. Zijn boek ‘Met hoop in de klas’ is ook in het Koreaans vertaald en goed verkocht. Een gesprek met de 65 jarige Kanamori is een indringende, emotionele belevenis. Hij beschrijft essenties van zijn handelen en de verantwoording ervan.

Kanamori is cultuurhistorisch goed onderlegd, kent de Japanse onderwijsgeschiedenis, de gevolgen ervan en heeft zijn visie gebaseerd op heldere filosofieën. Na de eerste wereldoorlog had de overheid één onderwijssysteem. Dezelfde boeken, dezelfde trainingen. De mensen werd een wil opgelegd en de overheid bepaalde alles. Enkele ‘vrije leerkrachten’ onttrokken zich aan dat systeem, maar zij werden tijdens de tweede wereldoorlog allemaal opgepakt. Japan had immers geen zelfstandige denkers nodig, het wilde een getraind en gehoorzaam volk.

Mr. Kanamori is een van de weinigen die na de tweede wereldoorlog de lijn van de ‘vrije leerkrachten’ heeft voortgezet. Hij constateerde dat relaties verhardden en dat het aantal geïsoleerden (Ronin) en zelfdodingen schrikbarend toenam. Hij werd als filosoof uitgedaagd om met kinderen te gaan werken en geïnspireerd door met name de Zwitsers-Franse filosoof,schrijver en componist Rousseau en door de Zwitserse armenopvoeder en onderwijsvernieuwer Pestalozzi. Hij deelde hun zienswijzen en vertaalde ze naar de Japanse context.

Kanamori wilde kinderen die zelf konden denken en goed voor zichzelf en voor anderen zouden zijn. Vanuit zijn historisch besef,  het zicht op maatschappelijke tendensen en een studie van de ‘vrijdenkers’  formuleerde hij zijn eigen waarden en waarheden.

In een vijfdeling geeft hij de essenties:
1. Kinderen moeten kind mogen zijn (Het zijn geen kleine volwassenen): spelen, plezier hebben, zich vrij kunnen voelen, ervaringen opdoen met voorrang voor hun spontane vitaliteit. Daarom trekt hij er met de hele groep op uit en speelt hij samen met hen in het water, in de modder, in de sneeuw.
2. Kinderen moeten goed eten en de waarde van het voedsel kennen. Daarom eet de klas samen, praten ze over het voedsel en telen ze hun eigen rijst en groenten.
3. Ieder mens is een uniek wezen en mag er als individu zijn. Daarom organiseert Kanamori veel gesprekken waarin de gevoelens van kinderen naar boven komen.
4. Je eigen lot mag je niet in handen leggen van anderen. Het is van belang om zelf mee te bepalen, te creëren en verantwoordelijkheid te nemen. Daarom laat hij de kinderen veel samen organiseren zonder tussenkomst van volwassenen, om bij conflicten vanuit alle perspectieven te reconstrueren.
5. Kinderen moeten vrij gemaakt worden van de verwachtingen van ouders. Kinderen moeten hun eigen behoeften leren formuleren, vrijuit praten en zo druk wegnemen. Daarom praat hij veel met de kinderen over wat hen zelf bezighoudt en leert hen argumenteren.

De Japanse cultuur is gericht op harmonie en gemeenschapszin. “Eerst de ander, dan ik.” De vraag of hij relatie of autonomie het belangrijkst vindt, kan hij nauwelijks beantwoorden. Uiteraard is autonomie belangrijk binnen een context waar alles gericht is op relatie. En na lang nadenken zegt hij dat mensen er als individu moeten mogen zijn om iets te kunnen betekenen voor anderen. Ook welbevinden en betrokkenheid vindt hij vergelijkbare grootheden en van evident belang.

Twee kinderen van Kanamori stierven als baby. Hij weet als geen ander dat omstandigheden veranderen en vaak niet te bepalen zijn. Hij raakte niet verbitterd, maar besefte dat het leven vol gevaren zit en sterfelijk is, waardoor het zo waardevol is en de moeite om het zo gunstig mogelijk te beïnvloeden. De dood geeft het leven zijn waarde. Écht genieten en gelukkig zijn is het hoogst haalbare.”
Omdat aandacht voor en inleven in elkaar ‘op het rooster staan’, kan Kanamori zijn levenslessen naar zijn leerlingen dan ook in één zin uitdrukken: “Als één van ons niet gelukkig is, is niemand het.”

In die lessen is Kanamori overigens niet de enige inspiratiebron.

(Uit: Als één iemand niet gelukkig is, is niemand gelukkig’, artikel van Marcel van Herpen)

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie