profiel

Martin Dogger


Martin Dogger
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Wat missen we als de pedagogische dimensie bij onderwijsonderzoek uit het zicht verdwijnt?’ hetkind.org/?p=64508

Ongeveer 10 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De Reunie: leraar op De Kleine Kapitein deed er toe

1 mei 2012

Martin Dogger

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

Zondagavond 29 april bekeek Martin Dogger het tv-programma ‘De Reunie’. Een wat andere uitzending dan anders, dit keer met een basisschoolklas. Een klas ook, waar een boek over geschreven is, waar zelfs een film van gemaakt is. En een klas, met een bekende meester. Het is groep 8 van De Kleine Kapitein uit het Brabantse Bakel, met meester Jaques Vriens. Hij schreef het boek ‘Achtste groepers huilen niet’. De uitzending maakte duidelijk dat de leraar er als persoon er toe doet. Werken aan full partnerschap maakt het verschil.

Als aan het begin van de uitzending Rob Kamphues met de klas in gesprek is, en vraagt wat hun meester zo bijzonder maakte, is het antwoord: ‘Je werd door hem echt gezien’. En Julia vertelt dat alleen de twee jaren op De Kleine Kapitein gelukkige jaren waren in haar schooltijd. Duidelijk zichtbaar is iedereen geraakt door het verhaal, ook meester Jaques Vriens.

Kijk hier de KRO-uitzending terug: http://reunie.kro.nl/seizoenen/15/afleveringen/29-04-2012 …

Get Adobe Flash PlayerAls het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

De leerlingen uit groep 8 van de openbare basisschool Kleine Kapitein in Bakel, lichting 1990, komen aan het woord. Een bijzondere klas, die ruim tien jaar geleden het onderwerp was van het kinderboek ‘8ste groepers huilen niet’ van schrijver Jacques Vriens. Het boek werd vaak herdrukt en onlangs zelfs succesvol verfilmd. De kinderen van de echte groep 8 van toen zijn inmiddels volwassen mensen van begin 30. Nog steeds jong, maar ze hebben al het nodige meegemaakt. Dat begon al toen hun klasgenootje Anke leukemie kreeg en overleed. Onder anderen de ouders van Anke vertellen voor het eerst hun versie van het verhaal. En natuurlijk is er de hernieuwde kennismaking met hun geliefde én bijzondere leerkracht, Jacques Vriens zelf.

hetkind: sleutel tot goed onderwijs is de relatie tussen leerkracht en leerling

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie