profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Steeds opnieuw paste ik de buitenwereld aan naar hun belevingswereld’ hetkind.org/?p=51218

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Video: Dirk de Boe over Edushock en ontwikkeling leergemeenschappen

8 mei 2012

robvanderpoel

Geplaatst in: Partnerschap, Samenleving,

Dirk de Boe ziet allerlei veranderingen op mondiaal niveau, maar het onderwijssysteem is nog steeds hetzelfde. Dat systeem is volgens De Boe al sinds de 19e eeuw onveranderd. We geven lessen op gezette tijden, volgens aan vast curriculum. Het is een van de redenen dat veel studenten hun aandacht en betrokkenheid verliezen en niet in staat zijn om zich te concentreren, laat staan dat ze op die manier hun passie in het leven gaan vinden. Het onderwijs moet veranderen. Hoe? De Boe vertelt over zijn visie en ideeën in deze TEDtalk op 30 maart 2012 in Dordrecht en introduceert het woord ‘onderwijzigers’. Hij is  co-auteur van het boek Edushock.

Het boek Edushock is opgebouwd rond twintig trends, voorgesteld in fictieve tweets, die de wereld in de komende jaren zullen beinvloeden. Ze zijn gegroepeerd in vijf hoofdstukken volgens het letterwoord ‘SHOCK’: School, Humaniteit, Ontwikkeling, Cultuur en Kennis. Na elke tweet volgt een toekomstdialoog tussen leerkracht Ann en leerling Ben. De auteurs schetsen zo hun visie op het creatieve leren in de toekomst. Ze willen het onderwijs van onderuit wijzigen en richten zich tot leerkrachten, beleid en leerlingen.

Scholen zullen evolueren naar leergemeenschappen. Competentieontwikkeling staat daarin centraal. Het hoger onderwijs zal transformeren naar een open leeromgeving voor mensen van diverse leeftijden en achtergronden. We zullen niet enkel van docenten leren, maar vooral van elkaar. Het boek bevat prikkelende ideeen, maar overtuigt niet. Het is te oppervlakkig en soms vergezocht. De vormgeving van het boek is helder, de pictogrammen goed bruikbaar. De stukken witte tekst op fluorescerende, oranje achtergrond zijn wat moeilijk te lezen.

Bij het boek hoort een begeleidende website, www.edushock.be en op 7 maart was de eerste Edushock Experience in Nijmegen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie