profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Hoe kunnen we een sfeer creëren waarbij iedereen betrokken is en verantwoordelijkheid draagt? hetkind.org/?p=59939

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Informatie over kaarten voor ‘Mr. Kanamori: Full of Life’

20 mei 2012

robvanderpoel

Geplaatst in:

Mr. Kanamori, bekend van de documentaire Children full of Life, reist  tussen 3 en 12 september door Nederland. Veel mensen willen weten tot wie ze zich moeten wenden om verzekerd te zijn van deelname aan een bijeenkomst met de Japanse meester.  De mogelijkheden zetten we  op een rij. Met het advies om snel te reageren. De avond van 5 september in Driebergen was in drie dagen uitverkocht en ook op andere plekken is er veel belangstelling. Tijdens de reis van ‘Kanamori: Full of Life’ zal ook de eerste onderwijskrant van hetkind in een minimale oplage van 15.000 stuks verschijnen.

Bijna 4000 mensen zullen Mr. Kanamori aan het begin van komend schooljaar ontmoeten.  Aan partners en dagorganisatoren is het verzoek gedaan om ten minste 30% van hun beschikbare plaatsen voor de open verkoop ter beschikking te stellen en de Kanamori-meeting door ten minste 150 mensen te laten bezoeken. Dat is in alle gevallen gelukt. De prijs voor een ticket is maximaal 25 euro.

De kick-off voor de Kanamori-week vond 14 mei jl. plaats. Partners vertelden over hun plannen en stemden onderling af. Alle dagdeelprogramma’s hebben intussen verder vorm gekregen. U kunt zich tot het betreffende contactadres/dagdeelorganisator wenden voor verdere informatie en/of tickets.

hetkind

hetkind zelf verzorgt als platform op 5 september een avondprogramma in Driebergen verzorgen. Dat gebeurt in samenwerking met het NIVOZ, het Nederlands Instituut voor Onderwijs- en opvoedingszaken. Die bijeenkomst voor 300 mensen is echter al uitverkocht.

Woensdag 5 september: Driebergen.
Mr. Kanamori zal in Driebergen om 19.30 uur verschijnen in het gloednieuwe theater Maitland dat plaats biedt aan bijna 300 bezoekers.  Mr. Kanamori zal zich over de uitgangspunten van hetkind buigen en in gesprek gaan met de zaal.  Luc Stevens en Marcel van Herpen zullen een rol hebben.   Naast een muzikale omlijsting en de aanwezigheid van een aantal ambassadeurs van hetkind, zal de avond ook een aantal verrassingen herbergen. Op 9 juni was de avond UITVERKOCHT! Op andere plekken is nog wel plek, zie onder.

De overige data, programma’s en mailadressen:

3 september: Almelo, Enschede, Hengelo.
Middag: OBS de Hagedoorn in Almelo.
Avond: Ouders & Onderwijs Twente in stadhuis Hengelo.

Organisatie:
OBS de Hagedoorn  – directeur basisschool Jan Metgod – j.metgod@dehagedoorn.nl
Stichting Ouders en onderwijs Twente – Mark Weghorst – markweghorst@oudersenonderwijstwente.nl

Programma in de middag: bezoek aan de school in Almelo. Vanaf 15.30 uur een bijeenkomst in de bibliotheek van Almelo. Centrale vraag: hoe krijgen we de pedagogiek de school binnen.  Er zal interactie tussen de mensen in de zaal en Mr. Kanamori op het podium plaatsvinden. U kunt zich hier aanmelden We vragen van niet-OPOA medewerkers een bijdrage voor de onkosten van €10,- U kunt dit overmaken op bankrekeningnummer: 3013.03.525 Na betaling is uw aanmelding definitief.

In de avond  komt hij naar Ouders & Onderwijs Twente in Hengelo waar een groot en breed publiek (ouders, onderwijsprofessionals, onderwijsondersteuners) Mr. Kanamori kan ontmoeten. Vanaf 17.30 uur is er ontvangst in het stadhuis van Hengelo, verzorgt wethouder/dagvoorzitter Erik Lievers een inleiding en wordt de documentaire (18.30 uur) vertoond. Om 20.00 uur is de ontvangst van Mr. Kanamori en zal hij een korte lezing verzorgen. Om 21.30 uur vindt de afsluiting plaats en kan u onder het genot van een drankje en een hapje nog napraten. Bij de aanmelding kunt u een vraag stellen aan Kanamori. Uit al deze vragen wordt de lezing van Kanamori samengesteld en misschien wordt uw vraag gesteld tijdens de avond!  Zorg dat u erbij bent en bestel uw kaart(en)!

4 september: Eindhoven.

Ochtend: bezoek aan De Bonckert in Boxmeer.
Middag en avond: Programma bij Fontys Pabo Eindhoven, Lismortel 25, 5612 AR Eindhoven.

Organisatie:
Fontys Eindhoven/Tilburg/Den Bosch/Veghel/Venlo, i.s.m. AVANS, Hogeschool De Kempel, Associatiecoaching, De Bonckert, De Uilenspiegel, Fontys Hogescholen Kind en Educatie, Andere Blik.

In de ochtend zal Mr. Kanamori aan de klas  – groep 8 –  van Ellen Emonds (De Bonckert Boxmeer) een bezoek brengen. Besloten deel.

In de middag en avond zal Mr. Kanamori bij Fontys Pabo, Lismortel 25 in Eindhoven zijn.  We gaan in gesprek met Mr. Kanamori en hebben hem gevraagd om een paar vragen te bedenken die hij zou willen stellen over het onderwijs in Nederland. Natuurlijk gaan we ook enkele fragmenten uit de film bespreken. De bijeenkomst heeft een deels besloten, deels open karakter, waarbij de organiserende partijen hun eigen deelnemers uitnodigen. Er zijn een beperkt aantal vrije plaatsen te reserveren voor de volgende bijeenkomsten:

1e bijeenkomst: 15.00u. tot 16.30 uur.
2e bijeenkomst: 19.00u tot 20.30 uur.

Aanmelden via Ingrid Groot Bluemink van Fontys –   i.grootbluemink@fontys.nl

6 september: Ridderkerk en Den Haag.

Middag in Ridderkerk: bezoek aan Dr. Schaepmanschool.
Avond in Den Haag: bijeenkomst van De Leerschool.

Organisatie en informatie bij:
NTO Effekt   – kanamori@nto-effekt.nl
De Leerschool i.s.m. Karen Ephraim en Paulien Stoffer–  paulien@paulienstoffer.nl

NTO-Effekt organiseert een bezoek van mr. Kanamori aan de Dr. Schaepmanschool in Barendrecht. Daarna, vanaf 15.00 uur, bent u als gast welkom in Hotel van der Valk in Ridderkerk. Vanaf 15.45 uur is er een inleiding en zal er een Japanse documentaire worden vertoond over de Dr. Schaepmanschool. Daarna zal Mr. Kanamori een toelichting geven op zijn bijzondere visie en aanpak en worden delen uit de film Children full of Life met hem besproken. De deelnamekosten zijn € 25,– per persoon. U kunt inschrijven per email: kanamori@nto-effekt.nl Na inschrijving ontvangt u een factuur. Na betaling ontvangt u uw toegangsbewijs en aanvullende informatie. Om half zes is ongeveer de afsluiting.

De Leerschool heeft i.s.m. Paulien Stoffer en Karen Ephraim een programma samengesteld van 19.00 – 22.00 uur in het Montaigne Lyceum in Den Haag. Werk jij als leraar in het primair of voortgezet onderwijs met kinderen? Ben jij medewerker in de kinderopvang, lerarenopleider of student? Of ben jij zelf ouder van kinderen? Werk jij als schoolleider en vind je dit een uitgelezen kans om team én ouders van jouw school met Mr. Kanamori kennis te laten maken? Dan is dit het moment om hem te ontmoeten, zijn verhaal te horen en hem de vraag te stellen die je altijd al wilde stellen! De opzet van de avond: vertoning film ‘Full of life’, mogelijkheid tot het stellen van vragen aan Mr. Kanamori, mr. Kanamori vertelt zijn biografie, bespreking in kleinere groepen van vragen die de film oproept. Welke overtuigingen en waarden heeft Mr. Kanamori? Hoe heeft hij zich ontwikkeld tot wie hij nu is? Hoe gaat hij om met collega’s, schoolleiding en ‘systeemeisen’?  Hoe verhoud wat hij doet zich tot zijn cultuur? En tot die van ons? Wat betekent dit voor de onderwijspraktijk van nu en in de toekomst? Tijden: 19.00 – 22.00 uur in het Montaigne Lyceum, Kiekendiefstraat 25, 2496 RP in Den Haag. Zie routebeschrijving en bereikbaarheid openbaar vervoer. Vanaf 18.30 uur bent u welkom, de film start stipt om 19.00 uur. De  avond kost € 25,- inclusief btw, per persoon. Stuur je aanmelding naar paulien@paulienstoffer.nl.Dan sturen wij je het inschrijfformulier toe. Je aanmelding is definitief als het inschrijfformulier én de betaling bij ons binnen is. Je ontvangt dan van ons een toegangsbewijs.

7 september: Amstelveen en Amsterdam.
ochtend en avond: o.a. Amstelveen College in Amstelveen (Checkitin!).
middag: Pieter Nieuwland College in Amsterdam (Rapucation).

Organisatie en informatie:
CheckitIn! – Theo Roos – kanamori@checkitin.nl
Rapucation – Johan ‘t Hart en Mita Visser – mita@rapucation.eu

Van 10 tot 12 uur voor de kinderen van het Amstelveen College. Meester Kanamori geeft 2 lessen voor leerlingen vd hele school; twee kinderen uit elke klas, van Vmbo tot Gymnasium, van 12 tot 18 jaar. Kanamori en de kinderen maken verbinding tussen leeftijd- en niveau verschillen. Zij vinden overeenkomsten en inspiratie bij elkaar. Vooraf hebben alle kinderen van de school de documentaire gezien. Na de lessen brengen de kinderen die zijn les hebben gevolgd verslag uit in hun eigen klas. De lessen voor de leerlingen zijn helaas niet openbaar.

Avond: 19.00 zaal open De avond is in handen van Checkitin! De docu wordt al getoond. 19.30-22.00 Mr.Kanamori en 2 kinderen vertellen over de lessen vd ochtend. Incl. Filmbeeld. Kanamori voegt er zijn eigen verhaal aan toe. Na de pauze een interactief deel waarin meedoen en meedenken gevraagd wordt. Ook worden leerlingen van het Amstelveen College hierbij opnieuw betrokken. De zaal gaat aan de slag, vindt oplossingen en denkt in mogelijkheden. Inschrijven voor deze avond kan HIER.

Tussendoor (15.00 uur – 16.30 uur) organiseert de stichting Rapucation een voorstelling voor de heer Kanamori op het Pieter Nieuwland College (Nobelweg 6 in Amsterdam). U kunt deze voorstelling, geïnspireerd op de documentaire ‘Children Full of Life’, bezoeken. Op het programma staan onder andere ook dat leerlingen uit de eerste klas vwo hun eigen verhalen vertellen. Ook zal de Mr. Kanamori zelf een verhaal vertellen. Lees meer voor het volledige programma en over het bestellen van kaarten.  De voorstelling vindt plaats in de theaterzaal van het Pieter Nieuwland College. Het vertellen van verhalen is de verbindende schakel tussen Rapucation en Mr. Kanamori. 

8 september: Amsterdam.
Middag: Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Andreas Schelfhoutstraat 48, 1058 HV Amsterdam. (14.00 – 16.00 uur)
Organisatie en informatie: Ned. Acad. Psychoth. –  Charlotte Visch –  childconsult@online.nl

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam, heeft als missie ‘Gelukkige mensen, in een gelukkige wereld’.  Dit particuliere opleidingsinstituut leidt volwassenen op tot integratieve (kinder)therapeuten, counselor/coaches en verzorgt workshops voor iedereen die geïnteresseerd is in deze missie en mee wil doen aan de verandering van de wereld.  De kennis over ‘Know How to Change’  (ontwikkeld op onze Academie) is in alle trainingen en opleidingen terug te vinden.

Het hele weekend (zaterdag en zondag) staat in het teken van vijf uitgangspunten voor het Japanse onderwijs zoals Mr. Toshiro Kanamori dat voorstaat. Op zaterdagochtend wordt de documentaire ‘De Japanse levensles’ gedraaid en bespreken we met elkaar de gevolgen van zo’n houding  in ons dagelijks leven met kinderen. In de middag ontvangen we Mr. Kanamori om 14.00 uur op een verrassende manier aan de Schinkelkade in Amsterdam. In de Grote Zaal leggen we Mr. Kanamori een drietal vragen voor die betrekking hebben op de juiste morele attitude om zijn principes door te voeren.  Zondag staat in het teken van de toepassingen voor de vijf verschillende werkgebieden  waarin kinderen actief zijn: onderwijs, opvoeding, hulpverlening en dagelijks leven van kinderen. Meer informatie op www.academie-psychotherapie.nl  Mailen kan naar info@academie-psychotherapie.nl o.v.v. Kanamori-event.  Telefonisch contact: 020-6150.494 (tussen 09.00 – 12.00 uur). Voor wie? Iedereen, die geïnteresseerd is in het werk van mr. Kanamori en zich wil laten inspireren om ook zelf verandering in het leven van kinderen te brengen is welkom om zich in te schrijven.

10 september: Arnhem  en Roermond

Middag: Kanamori verschijnt in dagprogramma ‘Creatieve Dialoog’ van NowhereECL, i.s.m Hogeschool Arnhem/Nijmegen HAN en Interstudie NDO. Locatie Pabo HAN, Ruitenberglaan 27 Arnhem.
Avond : IRISZ , theaterhotel De Oranjerie in Roermond (19.00 – 21.30 uur). Deze avond is uitverkocht Zie www.irisz.me en klik hier

In de middag is Mr. Kanamori een keynote-speaker in het dagprogramma met als titel de Creatieve Dialoog. De vraag: hoe zijn wij trouw aan ons creatieve vuur (ons unique purpose en passie) en hoe geven wij dat vorm binnen het systeem waarin wij werkzaam zijn? Hoe blijven wij staande (integriteit, resourcing) ondanks de waan van de dag? Hoe creëren wij ruimte voor het mogen leren (lef, kwetsbaarheid en ruimte voor mislukking)? Welk leiderschap vraagt dit van ons allemaal? Wilt u de hele dag meemaken in Arnhem, van 10.00 uur – 16.30 uur? Of alleen het deel met Mr. Kanamori (van 13.30 uur – 15.00 uur). Kies vanuit 2 opties en schrijf je nu in bij elene.peyer@interstudie-ndo.nl Na inschrijving ontvangt u een rekening, wanneer u deze betaald heeft bent u daadwerkelijk ingeschreven en ontvangt u uw toegangsbewijs en aanvullende informatie voor deze dag. Optie 1 (100 plekken): Actief deelnemen aan de creatieve dialoog (en de ontmoeting met Dhr Kanamori). Kosten € 75,– per persoon. Optie 2: De ontmoeting met Dhr Kanamori. Ik committeer mezelf van 13.30 tot 15.00. Kosten € 25,– per persoon

In de avond in Roermond  is een programma opgesteld door Irisz in theaterhotel Oranjerie. Tussen 19.00 – 21.30 uur bent u welkom. Allereerst wordt de film vertoond, vooraf aan de komst van Mr. Kanamori. Er worden tevoren vragen verzameld. De dialoog wordt op gang gebracht door stukjes van de film te tonen en de vraag van dat moment te stellen. Afsluiten met reflectie. Aanmelden kan achter deze link.

11 september: Rotterdam en Capelle a/d IJssel.
ochtend: Hogeschool Rotterdam.
middag:  Comenius College op locatie in Capelle.

Organisatie en informatie:
Hogeschool Rotterdam – Henk Sissing –  h.sissing@hetnet.nl
Comenius College – Willemijn van Gellecum  – wmevgellecum@comenius.nl

Ochtend:
Toshiro Kanamori is ’s ochtends te gast bij 150 leraren van Hogeschool Rotterdam afdeling pabo en lero (lerarenopleiding) van de Hogeschool Rotterdam.  Ook worden daarbij 50 externe gasten uitgenodigd: inspecteurs van het onderwijs HBO, directies HBO, VO en PO van het ministerie van OCenW, directieleden PABO’s en directieleden LERO’s.

Middag:
U bent vanaf 13.30 uur welkom in de aula van het Comenius College in Capelle aan den IJssel (Lijstersingel 18) Mr. Kanamori zal rond 14.00 uur welkom worden geheten door Hans Neven met een kort vraaggesprekje. Daarna zal hij naar de leerlingen in de brugklasvleugel gaan om daar met TTO-leerlingen aan het werk te gaan. Tijdens deze les gaat in de aula het programma verder met de lezing van Marcel van Herpen/NIVOZ. Er is pauze om 15.30 uur. Na de pauze  gaat het programma om 16.00 uur verder met het referaat van professor Kanamori over het onderwijssysteem in Japan en zal hij zijn manier van lesgeven belichten. Er is gelegenheid tot vragen stellen. Onder voorbehoud: uw vraag wordt vooraf verwacht bij communicatie@comenius.nl. U kunt ruimschoots informatie vergaren op onze Kanamori-pagina

Aansluitend organiseert het Comenius College een filmfestival. Was Mr. Kanamori op doek aanwezig van de openingsfilm ‘ Children full of life’ van het COFF 2011, nu opent hij het Filmfestival dat aan hem wordt opgedragen. Uit de lange lijst van indrukwekkende onderwijsfilms en inspirerende documentaires is dit jaar weer een selectie gemaakt: u kunt voor één film kiezen. Let u bij het inschrijven voor COFF 2012 op de lengte van de films: 6 films duren ongeveer 60 minuten en 4 films duren ongeveer 90 minuten. De middag wordt afgesloten met een Japans buffet.

Tijd   :   13.30 uur inloop koffie / thee staat klaar in hal
Optie 1  14.00 – 17.00 uur programma Kanamori zonder filmfestival en zonder Japans buffet.
Optie 2  14.00 – 19.00 uur: programma Kanamori met filmfestival en met Japans buffet
Optie 3  16.00 – 19.00 uur programma Kanamori met filmfestival en met Japans buffet

12 september: Heerenveen en Groningen.

ochtend: Kindercentrum De Buitenkans in Heerenveen.
middag: Hanzehogeschool Groningen

Organisatie en informatie:
De Buitenkans – Natasja de Kroon i.s.m. Ingrid Nagtzaam (www.hetkanvoorhetkind.nl) en Educatief Kindcentrum Atlas
Hanzehogeschool Groningen, zie  www.hanze.nl/Mr-Kanamori

Heerenveen: Voor de ontmoeting met Mr. Kanamori is een ruimte bij Ateliers Majeurs gereserveerd. Wilt u voorafgaand aan de lezing de film bekijken, dan bent u welkom om 9.00. Wij hopen Mr. Kanamori rond dezelfde tijd te ontvangen op EKC Atlas, waar hij de kinderen aan het werk ziet, onze waarden in de praktijk kan zien en met ons het éénjarig bestaan als Educatief Kindcentrum kan meevieren. Vanaf 10.00 is er koffie in Ateliersmajeur. Om 10.30 start de ontmoeting met Mr. Kanamori in de grote zaal. Als u een vraag heeft voor Mr. Kanimori kunt u deze vóór 1 september mailen naar info@natasjadekroon.nl  Ons streven is om aan de hand van uw vragen het gesprek met Mr. Kanamori in te gaan. Om 12.00 bent u uitgenodigd om met ons mee te lunchen en na te praten. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die met kinderen werkt. U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar info@natasjadekroon.nl. De kosten zijn €25 p.p. incl. koffie/thee/lunch en de Kanamori-krant. Studenten betalen €10. Na aanmelding ontvangt u van ons een factuur. Deze moet voor 1 september zijn voldaan. Voor de liefhebbers verzorgen we ook een middagprogramma! Meer informatie hierover vindt u binnenkort op www.natasjadekroon.nl

Groningen: Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs, ook leerlingen met extra onderwijszorgbehoefte (OZB). Leraren in het regulier en speciaal onderwijs ervaren in toenemende mate handelingsverlegenheid in het lesgeven aan leerlingen met extra OZB op het gebied van gedrag. Er zijn echter ook leraren die ogenschijnlijk moeiteloos het beste in hun leerlingen weten boven te halen. Mr. Kanamori is zo’n leraar waarvan iedereen vindt dat hij ‘het’ heeft; een leraar met de X-factor! Bij de Pabo van de Hanzehogeschool Groningen wordt momenteel promotieonderzoek verricht naar de X-factor van de leraar in het lesgeven aan leerlingen met extra OZB op het gebied van gedrag. In het kader van dit onderzoek brengt Mr. Kanamori ons een bezoek op woensdag 12 september van 14.00 tot 17.00 uur. Genodigden en belangstellenden verzamelen zich voor een inspirerend event. Na het schetsen van een verbindend theoretisch kader wordt de film vertoond. Vervolgens geeft Mr. Kanamori een van zijn levenslessen en zal hij vragen beantwoorden, wellicht ook de uwe! Kosten voor deelname bedragen 25 euro. Organisatie, informatie en aanmelding: www.hanze.nl/Mr-Kanamori

Tot slot: In de komende dagen worden programma’s aangevuld of inschrijvingen gespecificeerd. Daar waar informatie voorhanden is, staat het achter de betreffende dag. Houdt de website in de gaten.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie