profiel

Marcel Kesselring


marcelkesselring
Bekijk mijn profiel

Jelmer Evers


Jelmer Evers
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Lente in het onderwijs: social media in de lespraktijk

21 mei 2012

marcelkesselring

Eind 2011 schreef Marcel Kesselring over de start van “Lente in het Onderwijs“, een initiatief van edubloggers. De missie? Alle positieve energie rondom social media  mobiliseren en verbinden. In dit artikel doet hij verslag van ontwikkelingen en voert hij 5 leraren – zowel van VO- als PO-scholen – die vertellen hoe ze sociale media gebruiken in de les. Een zeer informatief en insprerende bijdrage.

Lente in het onderwijs

  • wil social media op een positieve manier onder de aandacht brengen bij docenten, schoolleiders en besturen.
  • wil ze inspireren door praktijkverhalen van collega’s  die laten zien hoe zij de verbinding zoeken, hoe zij social media inzetten om bruggen te bouwen of  hoe zij social media inzetten om leerlingen te boeien.
  • wil mooie praktijkvoorbeelden breed delen.
  • plaatst onderwijzigers op een voetstuk en geef ze het podium.

In het een land, waar een cultuur heerst, waarin mensen er niet aan moeten denken hun hoofd boven het maaiveld uit te steken, vinden de initiatiefnemers van “lente in het onderwijs” dat juist nu in tijden van angst over sociale media, docenten het podium moeten krijgen en laten zien dat het niet “eng” is om sociale media toe te passen in de onderwijspraktijk.

“Je kunt ook nooit eens even rustig op een voetstuk staan, je staat net rustig op je sokkel of daar komt het volk al aan, zwaaiend met seizen, bijlen, roepend, Wat doe jij daar bovenaan?!” Acda en de Munnik

Er is een oproep gedaan aan alle docenten, leerlingen, schoolleiders van Nederland om bij te dragen aan het initiatief. In januari is de website gelanceerd, waar mooie voorbeelden worden verzameld, zoals Meester Ralph (leerkracht basisschool) die bij een project over de winter, kinderen de ruimte heeft gegeven om te komen tot uitdagende leervragen. Leerlingen kwamen zelf met vragen als “Leg uit hoe een iglo gebouwd wordt, Leg uit hoe de waterkringloop werkt. Of leg uit hoe een skilift werkt.

Vervolgens gingen de kinderen zelf op zoek naar antwoorden door gebruik te maken van verschillende informatiebronnen, waarop ze met behulp van Youtube of Prezi hun resultaat moesten publiceren. En dat was weer een mooi aanknopingspunt om met de leerlingen te praten over privacy, met wie deel je wat? De kinderen waren ontzettend gemotiveerd en het leverde ook verbluffende resultaten op, zoals een animatie over de waterkringloop gemaakt met paint.net met 162 tekeningen.

Social media in de les

Tijdens het IPON congres stonden op 28 maart 2012 docenten voortgezet onderwijs Gijs Palsrok en Jelmer Evers en leerkrachten in het primair onderwijs Pieter van Rooij, Erwin Klaasse, en Eric Redegeld op het podium om hun verhaal te vertellen over hoe ze sociale media gebruiken in de les.

Tussen de oren, innovatie in de klas – Gijs Palsrok
“Een docent zal pas niet-bewandelde paden volgen, als de weg naar een goede les is geasfalteerd.”

Als onervaren docent Engels heeft Gijs Palsrok geleerd om zijn vak aan te bieden vanuit enthousiasme en met een overdosis positieve energie….

klik hier voor bekijken presentatie

Tools zonder account – Erwin Klaasse
“Weg met de drempels”

Leerkracht Erwin Klaasse is een blog gestart waarin hij social tools op een rijtje heeft gezet die je als leerkracht kunt gebruiken zonder een account aan te hoeven maken voor leerlingen…

klik hier voor bekijken van presentatie

“Doen we dit erbij, of in plaats van” – Eric Redegeld

Eric Redegeld, leerkracht basisschool vertelt over het etwining project “Be Smart with your phone”, waarin de kinderen online samenwerken met leerlingen van een Deense en een Poolse basisschool.

“Overal leren” – Jelmer Evers
“Geen prestatie, zonder relatie”

Jelmer, docent geschiedenis op UniC in Utrecht,  is begonnen met Flipping the Classroom. Hij legt uit: “Met Flipping the Classroom draai je de les om. Je laat de leerlingen de opgenomen instructie in eigen tijd bekijken en je laat ze in de les gedifferentieerd opdrachten maken…. ” n het mooie is, we zijn nog veel meer samen bezig om een mooi resultaat neer te zetten. Want geen prestatie, zonder relatie.”

klik hier voor bekijken van presentatie

Social media in het primair onderwijs: gewoon beginnen! – Pieter van Rooij
Kinderen worden voorgelicht over de regels en gevaren van het internet. In het land worden overal beleidsplannen geschreven over wat wel en niet mag. Mogen leerkrachten ‘Hyves-vriendje’ zijn met kinderen? Mogen de kinderen mobieltjes meenemen naar school? Mag er op school gechat worden? In deze protocollen floreren de woorden ‘geen’ en ‘niet’” zegt Pieter van Rooij, leerkracht op een basisschool. In zijn optiek zijn scholen te voorzichtig en moeten ze gewoon gaan beginnen met sociale media en juist gebruik maken van de kansen.

LEES VERDER

Marcel Kesselring is anno 2016 docent online communicatie (AVANS, opleiding communicatie), kwartiermaker online communities en oprichter van COschool.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie