profiel

Frans Droog


Frans-Droog
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Lars werd gepest op school en mijn zoon was één van de daders’ hetkind.org/?p=57027

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Frans Droog weet het zeker: ‘Flip de klas werkt!’

28 mei 2012

Frans-Droog

Geplaatst in: Legitimering

Flip de klas werkt! Na drie maanden te hebben gewerkt met videolessen durft leraar Frans Droog deze conclusie wel te trekken. ”In ieder geval voor deze combinatie van vak (wiskunde), klas (2vwo) en docent (hijzelf).” Natuurlijk, op zijn onderzoek is nog heus wel iets aan te merken: een kleine populatie, een korte periode van pnderzoek en een aantal andere variabelen spelen mogelijk een rol. De grootste positieve bijdrage van videolessen zit duidelijk in het meer tijd in de klas beschikbaar hebben voor het individueel begeleiden van leerlingen en het aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen op het moment dat de kinderen deze hebben. Zijn bijdrage, afkomstig van zijn eigen blog Droog’s.

Een tweede belangrijke positieve factor is de mogelijkheid voor leerlingen om op hun eigen snelheid door de stof heen te gaan en alleen daar waar zij het nodig hebben uitleg video’s te bekijken. Flip de klas is zeer goed geschikt voor gedifferentieerd les geven. Leerlingen krijgen meer de kans hun eigen keuze te maken en de docent kan hier makkelijker op inspringen. Gemiddeld kijken leerlingen die een hoger cijfer hebben meer video’s. Het is nog steeds van groot belang dat de docent de regisseur blijft, die leerlingen waar nodig de richting aangeeft en waar nodig bijstuurt.

Het begin
Drie maanden geleden ben ik gestart met de educatieve techniek ‘Flipping the Classroom’. Kort gezegd betekent dit dat activiteiten die normaal in de les zouden plaatsvinden huiswerk worden en andersom. In het algemeen wordt hierbij de klassikale instructie als video beschikbaar gesteld. Eén van de doelen van ‘Flipping the Classroom’ is meer lestijd beschikbaar hebben voor interactieve activiteiten zoals het beantwoorden van vragen, individuele aandacht en verdieping.

Ik heb gekozen voor het gebruik van de iPad applicatie Educreationsom mijn instructie video’s te maken. Dit vooral vanwege de eenvoud en het gebruikersgemak. Via de website van Educreations kunnen overigens ook video’s gemaakt worden dus een iPad is geen noodzaak. Op de website kunnen klassen worden aangemaakt en leerlingen kunnen hier, na het eenmalig aanmaken van een account, via een code de video’s bekijken. Meer over Educreations is in een eerdere post te vinden.

Lees verder

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie