profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Waak voor sociale pijn die lesgeeft aan sociale pijn hetkind.org/?p=59614

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De plasketting, wat zou jij hebben gedaan?

2 juli 2012

robvanderpoel

Geplaatst in: Partnerschap, Samenleving,

De plasketting is een ketting die in de kleutergroepen een belangrijke bijdrage levert aan het zelfstandig regelen van de vele toiletbezoekjes door kleuters. Zo ook op de school van Janny Grootelaar, OBS de Hagedoorn  in Almelo. De rode ketting is voor de meisjes, de blauwe voor de jongens. Ga je naar de wc, dan moet de ketting om. Ook Orlando kent de regels. 

Deze ochtend sta ik niet voor de groep, maar heb ik tutoractiviteiten. Terwijl  ik langs een lokaal loop, zie ik Orlando een 6-jarige kleuter, onderuitgezakt op de stoel zitten. We hebben heel even oogcontact. Dit contact op afstand wordt ondersteund door een wederzijdse glimlach. Ik besluit een praatje met hem te maken , hij zit alleen in het lokaal terwijl de andere kinderen buiten zijn.

ʼ Hoi Orlando hoe komt het dat jij hier zit en de andere kinderen buiten zijn?ʼ
ʼ Moet van juf ,de ketting is weg.ʼ
‘ Welke ketting ʼ, vraag ik.
ʼ Gewoon,de plasketting .ʼ
ʼ Waar is de ketting dan?ʼ
Hij haalt zijn schouders op en trekt een pruillip. Het lijkt alsof hij niet wil vertellen waar de ketting is.
‘ Heb je al gezocht?ʼ  Hij knikt.
ʼ Kun je de ketting niet vinden,moet ik helpen zoeken?ʼ
Dan wordt het heel stil.
ʼ Jij kunt de ketting ook niet vinden hoor .ʼ
ʼ O nee ?ʼ, vraag ik uitdagend.’
‘Nee  jij kunt de ketting echt niet vinden .ʼ
ʼWow spannend hoor,heb jij de ketting dan zo goed verstopt?ʼ
Opnieuw is het stil.
ʼ Nee, maar hij ligt in de wc. ʼ
ʼDan kun je de ketting toch pakken ?ʼ
Terwijl ik dat zeg, zie ik dat hij zijn neus optrekt.
ʼ Ik bedoel echt in de wc, bij de plas, ik heb op het knopje gedrukt, nu is de ketting weg,in het riool. ʼ
ʼJe hebt gelijk Orlando,ik had de ketting nooit kunnen vinden .Het is nu wel een echte plasketting hè ʼ.
Orlando lacht, zijn blauwe ogen glimmen.  Het ijs is gebroken en ik zie dat hij niet meer onderuitgezakt op de stoel zit.

ʼ Hoe komt de ketting dan in de wc?ʼ,vraag ik nieuwsgierig.
ʼ Nou ik heb de ketting aan het doorspoelknopje gehangen en toen viel de ketting in de wc bij de plas .ʼ
ʼ Heb je juf dit verteld?ʼ
ʼNee .ʼ
ʼGa je dat nog doen?ʼ
ʼJa , dat wil ik wel .ʼ
Als je de volgende keer naar de wc gaat wat doe je dan met de ketting? ʼ
ʼ Niks,zegt hij , we hebben geen ketting meer .ʼ
ʼJe hebt alweer gelijk Orlando,maar dan hebben jullie in de klas wel een probleempje als de jongens naar  de wc moeten. Praat maar met juf, misschien kunnen jullie samen een oplossing bedenken .ʼ

Ik besluit verder te gaan met tutoring ,we zwaaien en grijnzen even naar elkaar. Het geeft een gevoel van verbondenheid en ik ben ervan overtuigd dat Orlando dit op een mooie manier gaat oplossen. Tijdens de tutoractiviteiten komt  de juf van Orlando binnen.  Ze vertelt dat Orlando de ketting heeft doorgespoeld en vraagt wat ze er mee moet.  ʼ Praat eens met hem ʼ, zeg ik.

Na 5 minuten komt ze terug. ʼ Ik weet wat er is gebeurd met de ketting en Orlando heeft  zelf een oplossing bedacht .ʼ
ʼEn dat is?ʼ
ʼHij maakt een nieuwe ketting ʼ, zegt ze lachend.

Janny Grootelaar  is actief op OBS de Hagedoorn in Almelo.    

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie