profiel

André Meiresonne


Andre-Meiresonne
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
André speelt…..met zijn ego (deel 2): ‘Het leven is een soap’

8 juli 2012

Andre-Meiresonne

Geplaatst in:

André Meiresonne beschouwt. Als een mens die kijkt, voelt en vragen stelt. In zijn feuilleton schrijft hij over zijn verwondering, zijn introspectie en zijn beschouwingen. Deze keer beziet hij zichzelf in relatie tot het ego. Hij doet aan ego-spelletjes. Leuk?! Aflevering 2: ‘’Het leven is een soap.”

De meester en de juf geven de hele dag door beoordelingen. Maar ze zeggen niet tegen de kinderen: ‘Jij bent goed, en jij bent fout.’ Want dat is geen beoordeling, maar een oordeel. Toch doen we dat de hele dag door. De meester en de juf trouwens ook – in de lerarenkamer. Daar vinden ze van alles van elkaar. Net als de kinderen op het schoolplein: ‘Ik vind jou lief,’ of ‘Ik vind jou stom!’

Je ego heb je nodig om iets voor elkaar te krijgen. En speel je ongemerkt ego-spelletjes. Om overeind te blijven, je uit te drukken, jezelf te laten zien, en je te laten gelden. Dagwerk, en ’s nachts gaat het in je dromen door. Alles wat je vindt van jezelf, en alles wat je moet van jezelf. En alles wat je vindt van anderen, en alles wat anderen moeten van jou. Wat een drukte, en wat een gedoe. Jezelf groot houden, de boel ophouden. Keeping up appearances.

Zes egospelletjes

Egospelletjes zijn bekend en herkenbaar.

1. Ik ben de baas (en jij dus niet)

2. Ik heb gelijk (en jij hebt ongelijk)

3. Ik ben goed (en bent jij slecht)

4. Het is de schuld van de ander

5. Ik heb het echt niet gedaan

6. Ik heb het wel goed gedaan

> Welke zijn op jou van toepassing?

Van een afstandje gezien vaak bijzonder grappig. Alleen kunnen we er meestal niet om lachen. Wordt het een soap vol pijn en venijn. Terwijl je je dagelijks leven ook als komedie kunt beleven. Door eens om jezelf te lachen. Waar je nu weer in beland bent. Hoe ver je het nu weer hebt laten komen. Door je ego.

Lachûh om je ègûh.

Kijk ‘s avonds je eigen gedoe op de dag eens terug. En vooral de verwarring, de ongemakken, de verwijten, de ruzies. Allemaal bedoeld als bescherming en verdediging. En stel je daar dan bulderend publieksgelach bij voor. Alsof je in een hilarische cabaretvoorstelling zit.

Bij het groot houden en de boel ophouden bedient je ego zich van oordelen. Met oordelen is op zich niets mis. We hebben oordeelsvermogen nodig om te kunnen leven. Je komt je dag niet door zonder allerlei afwegingen te maken en beslissingen te nemen. Allemaal gebaseerd op oordelen. Maar er is een wezenlijk verschil tussen beoordelen en waardeoordelen. Droge beoordelingen zorgen voor praktische onderscheiding. Waardeoordelen scheppen afscheiding. Het begint als onderscheiding: ik ben iemand anders dan jij. En dat kan zomaar eindigen als afscheiding: ik ben zo anders dan jij dat ik niets meer met jou te maken wil hebben. Terwijl je een relatie hebt of samenwerkt, en waarschijnlijk veel van elkaar weg hebt.

(Wordt vervolgd)

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie