profiel

Gabrielle Taus


gabrielletaus
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Lars werd gepest op school en mijn zoon was één van de daders’ hetkind.org/?p=57027

Ongeveer 14 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Exit Concentratie: Fins onderwijs vanuit Vlaams perspectief bekeken

8 juli 2012

gabrielletaus

Belgische leerlingen zetten dan wel goede resultaten neer voor taal en wiskunde, de sociale ongelijkheid is nergens in de geïndustrialiseerde wereld zo groot.  In de documentaire ‘Exit Concentratie’ wordt vanuit Vlaams perspectief gekeken naar het Fins onderwijs en de migrantenproblematiek. De film van Luk Dewulf en Inge Wagemakers werd begin mei vertoond op de regionale televisie AVS en staat nu op YouTube.

Belgische leerlingen zetten dan wel goede resultaten neer voor taal en wiskunde, de sociale ongelijkheid is nergens in de geïndustrialiseerde wereld zo groot als in België. In België is het te voorspellen dat je als kind uit een kansarm gezin minder goed zal scoren op de schoolbanken dan wanneer je uit een kansrijk gezin komt. Finland biedt onderwijs van topkwaliteit en zorgt er tegelijk voor dat de sociale achtergrond van een kind nauwelijks invloed heeft op zijn of haar prestaties.
Deze documentaire kwam tot stand met de steun van Fonds Pascal Decroos en de regionale televisiezender AVS.

Men belicht onder andere de manier waarop migranten-kinderen worden opgenomen in het onderwijs en hoe men naast de Finse taal aandacht besteedt aan de moedertaal. Het filmpje eindigt met de vraag van een Finse onderwijskundige: “Waarom we met weinig geld goede resultaten behalen? …. Misschien hebben we in de juiste zaken geïnvesteerd”

Bekijk de youtube-video hier.

Exit Concentratie is bestelbaar op DVD door een mail te sturen naar inge.wagemakers@gmail.com

Aangedragen door Gabrielle Taus

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie