profiel

Joan Hofland


Joan Hofland
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Lars werd gepest op school en mijn zoon was één van de daders’ hetkind.org/?p=57027

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De droom van Jelle: vrachtwagenchauffeur!

13 juli 2012

Joan Hofland

Geplaatst in: Partnerschap,

Joan Hofland schrijft over de vmbo-leerlingen van het Edudelta College in Goes. Als moeder van vier pubers weet zij als geen ander hoe belangrijk het is dat jongeren gemotiveerd aan de slag gaan. Op het moment dat ze een droom hebben en zich daarin vastbijten, fleurt ieder kind op. In acht wekelijkse aflevering vertelt een leerling over zijn of haar droom. Vandaag: Jelle den Boer, 17 jaar, vrachtwagenchauffeur. ‘Dan heb je veel ruimte en vrijheid’.

Van kleins af aan ga ik al met mijn vader en neef mee op de vrachtwagen. Ze hebben hun eigen vrachtwagen, mijn vader rijdt zwaar transport en mijn neef rijdt met een koelwagen. Ik help mijn neef vaak als ik met hem meerijdt, en toen ik 16 was mocht ik zelfs al eens een stukje rijden. Niet op de weg natuurlijk, maar op het bedrijventerrein. Dat was super!

Het mooiste is het om op het buitenland te rijden, het liefste naar Italië, Spanje, Frankrijk en andere warme landen. In het buitenland ben je veel vrijer, heb je veel meer ruimte. Je kunt constant om je heen kijken, en genieten van de afwisseling van het landschap en de omgeving. Als je op kantoor zit, zit je maar op één plek, met de vrachtwagen kom je steeds in een andere omgeving en ontmoet je steeds andere mensen. Elke dag is anders! Je komt steeds in nieuwe situaties waarin je op jezelf moet vertrouwen. Met een vrachtwagen heb je een tweede huisje op wielen. Nu ik nog jong ben zit ik nergens aan vast, dus het maakt niet uit hoe lang ik weg blijf, dus ik heb nog alle vrijheid.

Na het VMBO wil ik gaan werken. Als ik een contract heb bij een bedrijf en daar de opleiding tot heftruckchauffeur ga doen, zal de gemeente dat waarschijnlijk goedkeuren en hoef ik niet meer naar school. Zodra ik dan 18 jaar ben ga ik voor mijn chauffeursrijbewijs en wil ik zo snel mogelijk aan de slag. Ik heb een sterke wil om het te gaan doen, en verder ben ik erg zelfstandig, lijk wat dat betreft precies op mijn vader. Hij is ook wel mijn voorbeeld, net als mijn neef. Gelukkig heb ik niet snel last van heimwee, en ook vind ik het niet erg om hele dagen in de wagen te zitten.

De vrachtwagen op de foto vind ik wel gaaf, dat zou ik ook wel willen, al moet het bedrijf daar dan wel toestemming voor geven. Je trekt wel aandacht met zo’n vrachtwagen en dat lijkt me ook erg leuk, dat mensen naar je kijken als je langsrijdt.

De verhalen van de vmbo-ers zijn gebundeld in het boek ‘Klompen en Naaldhakken’, een idee en uitvoering van Joan Hofland. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met fotografe Sonja Obdeijn en het Edudelta College in Goes. En te bestellen bij jhofland@zeelandnet.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie