profiel

Jelmer Evers


Jelmer Evers
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
‘Aan wie hecht ik meeste waarde: scores dagblad Trouw of conclusie Floris?’

18 juli 2012

Jelmer Evers

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

Het dagblad Trouw opende zaterdag 10 december 2011 met: “Vernieuwende scholen scoren lage cijfers”.  Jelmer Evers, docent aan UniC in Utrecht, opent een nieuw perspectief op kwaliteit van onderwijs en voert zijn mentorleerling Floris op. Zijn  bijdrage staat ook op zijn eigen blog.

Jawel, het is weer tijd voor de jaarlijkse lijst waarin scholen genadeloos langs de cijfer-lat worden gelegd. En kennelijk heeft Trouw iets met vernieuwend onderwijs. Vorig jaar werd UniC onder de loep genomen door Trouw en daar had mijn toenmalige mentorleerling Floris een uitgesproken mening over:

De titel van het artikel over UniC luidt “Op deze school leer je zelfstandig te werken.” En jawel, daar ben ik het helemaal mee eens. De tegenoverliggende bladzijde draagt de titel “Structuur bieden en eisen stellen.” Nu ben ik redelijk zeker dat je in het leven na je middelbare school, waarvan vele scholieren zich met mij nog nauwelijks iets kunnen voorstellen meer hebt aan een geroutineerde zelfstandigheid dan dat je terug moet vallen op je structuur die er op de middelbare school met een soort van militaire discipline is ingestampt. Als trouwe lezers van de krant waarvoor ik inmiddels een iets minder diepe buiging maak deze informatie meenemen bij het lezen van het artikel over UniC, waarin ook genoeg juiste informatie staat, ben ik ervan overtuigd dat ze drie keer extra nadenken over UniC en dan toch een positief oordeel vellen.

Floris is het toonbeeld van hoe je graag wilt dat leerlingen tegen school aankijken en van school afkomen. Zijn conclusie is voor mij dan ook waardevoller dan wat Trouw hierover te zeggen heeft. Door een beperkte lijst van parameters te gebruiken wordt onderwijs vernauwd tot op cijfer gerichte fabrieksmatige output. Het examenresultaat wordt heilig verklaard, terwijl dat examen maar beperkt iets zegt over wat een leerling allemaal in zijn mars heeft.

De examenresultaten worden trouwens wel steeds beter en dit jaar scoren we dan ook een stuk beter op de Trouw-lijst. Ik ben er van overtuigd dat dit ook meer te maken heeft met voortschrijdend inzicht in wat een examen precies inhoudt dan dat onze onderwijsvisie niet voldoet, integendeel.

UniC heeft in twee jaar een enorme slag gemaakt. De kunst is dat we onze onderwijsvisie niet uit het oog verliezen. Waar leerlingen, ik en collega’s ons zorgen over maken is dat we teveel teruggrijpen op traditionele lesmethoden om aan de exameneisen te voldoen. Meike in het Trouw artikel:  „In de bovenbouw merk je dat je aan de normen moet voldoen. Het wordt steeds erger, er wordt steeds meer naar het examen toegewerkt.” Niet onterecht natuurlijk, met slechte resultaten moet je de tent sluiten. Nu is het dus zaak om goede “resultaten” te halen en om dit  te doen vanuit de kracht van onze visie.

Als ouders en leerlingen traditioneel onderwijs willen, prima. UniC kan laten zien en laat zien dat het ook anders kan. Onderwijs is meer dan een lijstje dat is opgesteld door Jaap Dronkers en uiteindelijk hecht ik meer waarde aan de mening van Floris dan aan die van Trouw.

Jelmer Evers is geschiedenisdocent op UniC in Utrecht.  Voorbeelden van zijn lespraktijk kun je onder andere vinden op mijn youtube kanaal

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie