profiel

Joan Hofland


Joan Hofland
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De droom van Ralph: motorcrosser!

3 augustus 2012

Joan Hofland

Geplaatst in: Partnerschap,

Joan Hofland schrijft over de vmbo-leerlingen van het Edudelta College in Goes. Als moeder van vier pubers weet zij als geen ander hoe belangrijk het is dat jongeren gemotiveerd aan de slag gaan. Op het moment dat ze een droom hebben en zich daarin vastbijten, fleurt ieder kind op. In acht wekelijkse aflevering vertelt een leerling over zijn of haar droom. Vandaag: Ralph Kerkhove:  15 jaar, motorcrosser. ‘Ik hou van actie en snelheid.’

Als professioneel motorcrosser de wereld rond en zo hoog mogelijk zien te komen, dat is wat ik wil! Mijn doel is om in een groot team te komen en de top te halen. Daarvoor train ik nu al veel en rijd ook veel wedstrijden. Om in een goed team te komen moet je goed kunnen rijden, brutaal zijn én lef hebben. Nou, dat heb ik wel. Ook stap ik tijdens grote wedstrijden op de oudere jongens af en praat met hen over hoe zij zover gekomen zijn. Ik ken inmiddels best veel jongens die hoog rijden; bijvoorbeeld een jongen van 15 jaar die nu al meedoet met de wereldkampioenschappen in de MX2-klasse. De Belg Stefan Everts is mijn voorbeeld, hij is 10-voudig wereldkampioen. Mijn beste prestatie was toen ik 2e werd in de MX2-klasse, voor jongens van 15-24 jaar.

Wat ik leuk vind aan crossen is de actie, het springen, de hoge snelheden en de kracht die in de motor zit. Verder is het ook erg gezellig: tijdens wedstrijden lijkt het net een grote familie en iedereen kent elkaar. Mijn vader heeft vroeger ook gecrosst en zo ben ik erin gerold. In de tien jaar dat ik nu cross ben ik best vaak gevallen, waarvan vier keer echt heel hard. Dan moest ik met de ambulance naar het ziekenhuis en daarna moet je thuis uitrusten en genezen. Dat is wel lastig, omdat ik liever niet stil zit. Maar ik ben nooit bang: hoe hoger en harder ik ga, hoe beter!

Ik ben mezelf nog steeds aan het verbeteren. Ik vind het nu nog wel eens moeilijk om snelheid te houden in de sporen. Je moet veel oefenen om het juiste gevoel ervoor te krijgen. Ook ben ik wel eens te lief en te aardig. Tijdens een wedstrijd zou ik brutaler moeten zijn: dan hou ik me wel eens in voor een ander, maar dat kan je wel een plek kosten.

Motorcross is wel een dure sport en het is mooi als je sponsors kunt vinden. Ik heb er nu ongeveer zes of zeven, allemaal bekenden van mijn vader en ook mijn vader sponsort mij vanuit zijn eigen bedrijf. Maar ook Metaalhandel Van der Meer in Vlissingen doet mee. Ik heb daar een baantje en dat vind ik erg leuk om te doen. Na het vmbo wil ik daarom naar het mbo in Vlissingen, staaltechniek gaan doen. Dan kan ik daarmee mijn geld verdienen en heb ik in het weekend tijd en geld om te crossen. Al hoop ik natuurlijk ooit een professional te worden!

De verhalen van de vmbo-ers zijn gebundeld in het boek ‘Klompen en Naaldhakken’, een idee en uitvoering van Joan Hofland. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met fotografe Sonja Obdeijn en het Edudelta College in Goes. En te bestellen bij jhofland@zeelandnet.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie