profiel

Joan Hofland


Joan Hofland
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Vier jaar en ze had nu al het gevoel dat ze tekortschoot’ hetkind.org/?p=60202

Ongeveer 16 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De droom van Zepp: biogasboer!

24 augustus 2012

Joan Hofland

Geplaatst in: Partnerschap,

Joan Hofland schrijft over de vmbo-leerlingen van het Edudelta College in Goes. Als moeder van vier pubers weet zij als geen ander hoe belangrijk het is dat jongeren gemotiveerd aan de slag gaan. Op het moment dat ze een droom hebben en zich daarin vastbijten, fleurt ieder kind op. In acht wekelijkse aflevering vertelt een leerling over zijn of haar droom. Vandaag: Zepp, 16 jaar, biogasboer. ‘Ik wil graag duurzaam produceren.’

Het is mooi om op een milieuvriendelijke manier energie te produceren. In een biogasinstallatie kun je de organische stoffen die door de dieren geproduceerd worden verwerken, zodat ze het milieu niet meer belasten. Het is eigenlijk gewoon een kringloop: een biogasinstallatie produceert stroom, deze stroom gebruik je in de stallen, de dieren produceren mest, daaruit win je het gas, en het restproduct zonder de schadelijke stoffen rijd je weer uit over het land. Zo’n installatie levert dus geld op, want je hebt gratis stroom, en de rest kun je verkopen aan een energiebedrijf. Je kunt daar dan zo’n 300-400 huishoudens mee van stroom voorzien, al hangt het natuurlijk ook erg af van de grootte van je bedrijf en het aantal dieren dat je hebt.

Bij mijn ouders thuis hebben we helaas nog geen biogasinstallatie. We doen wel aan mesthandel, waarbij we de mest opslaan in speciale opslagen. We slaan ook deels het restproduct op dat van biogasboeren komt. Deze boeren zitten vooral in Brabant, er zit tot nu toe nog maar één biogasboer in Zeeland. Deze Jan van Alphen uit Axel is wel mijn voorbeeld, want hij heeft een bedrijf zoals ik het later ook graag zou hebben: veehouderij, een loonbedrijf en een biogasinstallatie. Om dat te bereiken ga ik een bedrijfsplan opzetten. Hiermee kan ik naar de gemeente om toestemming te vragen tot het plaatsen van een installatie. Als ik toestemming heb moet ik vervolgens de financiering rond zien te krijgen. Ik verwacht dat banken eerder willen investeren in milieuvriendelijke en duurzame bedrijven dan in andere bedrijven.

Na het vmbo ga ik de opleiding Veehouderij op het mbo doen, waarna ik het bedrijf van mijn vader hoop over te nemen. Tijdens de opleiding ga ik een stageplek in Duitsland proberen te vinden. Daar zijn al veel meer biogasboeren, dus er is vast wel een veehouder te vinden die met biogas werkt.

Ik denk dat het me zeker gaat lukken om mijn eigen biogasbedrijf neer te zetten, want ik wil het echt heel graag en ik ga ervoor!

De verhalen van de vmbo-ers zijn gebundeld in het boek ‘Klompen en Naaldhakken’, een idee en uitvoering van Joan Hofland. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met fotografe Sonja Obdeijn en het Edudelta College in Goes. En te bestellen bij jhofland@zeelandnet.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie