profiel

Marcel Kesselring


marcelkesselring
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
‘Niet erg, meedoen is belangrijker dan winnen’

25 augustus 2012

marcelkesselring

Marcel Kesselring bezocht een aantal dagen de Olympische Spelen in Londen. Voor prestaties is een bepaalde mentaliteit nodig.’ De ondernemers van 2028, de topsporters van de toekomst,  zitten nu nog op de basisschool. Zij hebben grote dromen en passies. Worden zij als zodanig gezien, krijgen zij daarvoor voldoende ruimte,  vraagt hij zich af. 

‘Meedoen is belangrijker dan winnen’. Een uitspraak die vaak wordt gebruikt bij sportwedstrijden en door velen verkeerd wordt geïnterpreteerd. De volledige uitspraak van Pierre de Coubertin luidt namelijk: “Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd. Het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.” 

Het gaat Coubertin dus om de strijd, de wil om te winnen. Een Olympische medaille win je niet altijd omdat je de beste bent. Nee, het is een combinatie van talent, doorzettingsvermogen, discipline, techniek en tactiek. Hiervoor heb je ambitie en ruimte nodig om aan je droom te kunnen werken.

Judo is een sport waar winnen en verliezen heel dichtbij elkaar ligt, even niet opletten en je wordt gevloerd door een mindere judoka. Het overkwam Edith Bosch, Marhinde Verkerk en Henk Grol. Verkerk verloor in de kwartfinale. Twee van hen ahalde alsnog een bronzen medaille. Op mentaliteit.

Begin jaren negentig zaten deze judoka’s op de basisschool. Ik vermoed dat ze op de plaatselijke judoschool hun eerste partijtjes draaiden en dat hun talent werd opgemerkt. Droomden zij toen al van een Olympische plak? Hadden zij toen al die ambitie?

Afgelopen seizoen stond ik in een judohal te praten met een moeder van een jonge judoka. Haar zoon (9 jaar) had verloren en ze troostte hem met de woorden: ”Jongen is niet erg, meedoen is belangrijker dan winnen”. De jongen was het niet met zijn moeder eens. Hij wilde winnen en niets anders. Hierop zei ze tegen mij:“ach zolang hij het leuk blijft vinden en naar zijn zin heeft”.

De ambitie van het kind was groot maar moeder zwakte dit af. Maar waarom? Leren verliezen is een belangrijke stap in de mentale ontwikkeling van een mens. Als de coach van Grol na de verloren partij had gezegd: “Jongen is niet erg, meedoen is belangrijker dan winnen” dan geloof ik nooit dat Henk uiteindelijk toch met de bronzen plak naar huis was gegaan. Natuurlijk heeft hij er de pee in maar belangrijk is om er over heen te stappen en snel een nieuw doel te bepalen en daar volledig voor gaan.

Aan de uitspraak “Ach zolang hij het maar naar zijn zin heeft”  begin ik me steeds meer te irriteren. Natuurlijk is het belangrijk dat je het naar je zin hebt, maar het alleen naar je zin hebben is niet een mentaliteit waarmee je dromen waar kan maken. Judobondscoach Cor van der Geest zegt hierover: “Nederland is een decadent land aan het worden. We zijn vaak al dronken en lopen de polonaise voordat een toernooi begint. Nederlanders hebben zin in een feestje, en daar is de sport voor nodig. Je kunt je wel afvragen of dat een goede ontwikkeling is. Ik vind dat een zorg.”.

Hier ben ik het deels met hem eens/ Deze mentaliteit komt steeds meer voor in de samenleving. Gelukkig zie je genoeg ambitieuze, ondernemende jongeren die hun passie volgen en gaan voor hun droom. Laura Dekker is hiervan misschien wel het bekendste voorbeeld of de 14-jarige dj Erik. Er is hoop. Als we de cijfers van KvK mogen geloven, dan blijkt dat het aantal jonge ondernemers t/m 24 jaar, exponentieel groeit. Natuurlijk zal niet iedere jonge ondernemer succesvol worden, maar gaat het niet om de reis, de strijd?

De klas van 2028
De ondernemers, de sporters van 2028 zitten nu nog op de basisschool, maar zitten vol met ambities en dromen. Moeten we ze afremmen? Als we kinderen veel meer ruimte geven om hun passie te vinden, en de reis veel meer centraal gaan zetten in het leerproces op scholen, voldoet dan het huidige onderwijs systeem nog wel?

Als de kinderen nu eens de lat mogen leggen, reikt deze dan niet hoger dan wat ons onderwijssysteem aan kan?

Marcel Kesselring is anno 2016 docent online communicatie (AVANS, opleiding communicatie), kwartiermaker online communities en oprichter van COschool.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie