profiel

Tessa van Zadelhoff van Empel


Tessa van Zadelhoff van Empel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 34 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Reisbureau Beartravel: een uitdagende leeromgeving

26 augustus 2012

Tessa van Zadelhoff van Empel

Tessa van Zadelhoff van Empel werkt als leerkracht op OBS De Kleine Beer in Berlicum, waar veel veel gebruik gemaakt wordt van werkvormen met ict zoals web 2.0 en sociale media. Op die manier haalt ze  de wereld haar klas binnen. Ze schrijft over het project Resibureau Beartravel, waarmee ze een prijs won op het Global Forum Partners in Learning in Washington.

Als leerkracht krijg ik voldoende ruimte op school om nieuwe onderwijsvormen uit te proberen. Ook leerlingen mogen aangeven op welke wijze zij iets willen leren.  Ik vind het prettig om samen met de leerlingen een betekenis te verbinden aan de leerstof. Wat willen we gaan leren en waarom willen we dat gaan doen? Om die reden verlaten we regelmatig de methode en passen we bijvoorbeeld sociale media of web 2.0 tools binnen het onderwijs in.

Vorig jaar was in groep 7 het aardrijkskundehoofdstuk ‘Grote steden in Europa’ aan de beurt. Ik bedacht dat we het deze keer eens heel anders zouden gaan doen en richtte met de klas Reisbureau Beartravel op. Mensen werden via Twitter en ons weblog uitgenodigd om ons om een reisadvies te vragen.

Er kwam direct een aantal aanvragen binnen van mensen die op reis wilden naar Berlijn, Parijs, Madrid, Rome of Londen. Voor deze Europese steden hadden de leerlingen teams gevormd. Deze teams gingen vervolgens voor onze klanten op zoek naar vervoer, naar accomodatie en naar toeristische tips. Zij gebruikten hiervoor sites op het internet als expedia.com, cheaptickets.nl en booking.com. Vervolgens maakten ze in Excel een kostenberekening, schreven een toelichting met daarbij de tips en mailden het terug naar onze klanten.

Toen ik naar Londen ging met Microsoft om het project te presenteren, heeft mijn klas via Google Earth de omgeving van mijn hotel verkend. Ik kreeg een advies op maat met de beste plekken om te shoppen, te wandelen en waar het dichtsbijzijnde ziekenhuis was voor als ik ziek zou worden. Het Reisbureau sprak enorm aan bij de kinderen omdat het werk dat we deden ‘echt’ was. We hadden echte klanten, met echte vragen aan ons en zij rekenden ook op ons dus we moesten ons werk goed doen.

Vanuit de leerlingen kwamen allerlei aanvullingen op het reisbureau: digitale posters, flyers, talengidsjes en video’s. Steeds meer vakken bleken in te passen binnen het reisbureau. De teams van de steden werkten grotendeels zelfstandig. Voor een aantal kinderen voor wie zelfstandig werken moeilijk is hadden we het team Office Management bedacht. Samen met de leerkracht werkten deze leerlingen in het midden van de klas aan een grote tafel en zij behandelden de aanvragen voor steden waar we geen team voor hadden. Ook maakten zij logo’s en ondersteunden bij allerlei andere werkzaamheden. Een project wat eigenlijk drie weken zou duren, duurde uiteindelijk zes weken, maar we hebben zoveel meer geleerd dan we vooraf bedacht hadden.

Voor een kijkje in haar klas, terwijl de kinderen in hun reisbureau Beartravelaan het werk zijn, klik je hier voor een link naar het Jeugdjournaalfragment.

Zo is het af te raden om te gaan kamperen in Rio de Janeiro, hebben we ontdekt dat het in Zuid-Afrika in juli winter is en weten we nu dat je in Sjanghai een hotel kunt boeken met uitzicht op de Oost-Chinese zee. Deze manier van werken was een succes, uiteindelijk haalden we met het project een prijs op het Global Forum Partners in Learning van Microsoft in Washington. Maar het echte succes zat hem vooral in het enthousiasme van de leerlingen, de reacties vanuit het netwerk en de wens vanuit het team om vaker op deze manier te werken.

Als ik naar de zeven leidende principes van hetkind.org kijk dan spreken vooral talent, verantwoordelijkheid en partnership me aan. Focus op wat kinderen wel kunnen en niet op wat nog (te) moeilijk voor ze is, daag ze uit, geef vertrouwen en stel je als leerkracht flexibel op.

Tessa van Zadelhoff  is leraar in Berlicum, eigenaar van Warempel, werkzaam als redacteur en mede initiatiefnemer van het BoekTweePuntNul.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie