profiel

Charlotte Visch


Charlotte-Visch
Bekijk mijn profiel

twitter

Moeilijke vragen voor de docent: ‘Hij heeft zichzelf die vragen nooit gesteld. Het antwoord is hem nooit geleerd.’ door @FransDroog hetkind.org/2018/01/19/moe…

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Wij moeten het met elkaar doen. Nu!’

26 augustus 2012

Charlotte-Visch

Geplaatst in: Samenleving,

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn ‘schoolreis’ door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Charlotte Visch, adviseur van Nederlandse Academie voor Psychotherapie.  ‘Wij moeten het met elkaar doen. Nu!’

Heb je laatst dat kleine krantenartikel gelezen met de titel Nederland meest kindvriendelijke schoolklimaat!  Ik werd er helemaal warm van.

Het is uiteindelijk toch gelukt om de Rechten van het Kind waar te maken, zoals we met elkaar hebben afgesproken toen Nederland in 1998 het verdrag ondertekende. Daar stond niet voor niets in dat kinderen recht hebben op liefde, begrip en bescherming. Hoera voor een ieder, die daar actief aan heeft bijgedragen.

Wie het artikel nog niet heeft gezien kan het hier onverkort nalezen:

Op de Nederlandse schoolpleinen is het tegenwoordig heel gewoon dat alle kinderen fijn met elkaar aan het spelen zijn zonder gepest, getreiter of scheldpartijen. Conflicten worden direct uitgepraat en het respect voor elkaars mening of anders-zijn is uitgegroeid tot waardering voor de verschillen.

Groepjes ouders wachten enthousiast leerkrachten op om hen te complimenteren met hun buitengewone belangrijke werkzaamheden. Het ziekteverzuim onder leerkrachten is vrijwel nihil en de school is schoon en ruikt fris. Bij aanvang van de school gaan de kinderen blij, ontspannen en rustig naar binnen. In de klassen helpen de kinderen elkaar op leer- en emotioneel gebied. Kinderen met pijn of verdriet worden opgevangen door medeleerlingen.

Helaas. Het is een krantenartikel dat nog niet geschreven is.

Jammer, want we willen dit toch allemaal?

Nu denk je misschien: laten we niet de pretentie hebben dat het allemaal in één keer gaat lukken. Hoewel…waarom eigenlijk niet? Met elkaar kunnen we er nu toch al voor zorgen dat kinderen uitgroeien tot blije, verantwoordelijke, respectvolle, gezonde en vrij denkende mensen? Dat scholen een respectvol, liefdevol, verdraagzaam klimaat hebben voor alle kinderen en volwassenen?

Mr. Kanamori deed het. De kinderen willen het. Wij kunnen en moeten het met elkaar doen. Nu. Op onze scholen. Met onze kinderen, ouders en leerkrachten.

Charlotte Visch
adviseur Nederlandse Academie voor Psychotherapie
www.childconsult.nl
www.academie-psychotherapie.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  ‘Inochi no kyokasho – Levenslessen van meester Kanamori’  te koop. Meer info volgt via deze website.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie