profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Hoe levend ben jij als leraar op het web?

31 augustus 2012

robvanderpoel

Joitske Hulsebosch  is  schrijfster van ‘En nu online..’. Voor ScienceGuide schreef ze een online artikel  ‘Elke docent zijn eigen leernetwerk’ en begint met de vraag: als een leraar zijn eigen naam googlet, krijg je dan een atletiekteam, je naam in het zangkoor of een blik op je professionele identiteit? Hoe levend is een docent op het web?  ‘Edubloggers’ met de meest interessante visies krijgen nu al brede bekendheid. Een korte samenvatting van haar tips voor een online aanpak en profilering, met verwijzing naar het originele artikel.

Online profileren

Een leraar is een professional, iemand die autonoom handelt en zich identificeert met zijn vakgebied. Een leraar voelt zich vaak meer onderdeel van zijn vakgebied en zal dus ook energie krijgen van uitwisseling met zijn vakgenoten en zich verdiepen in zijn vak. Sociale media geeft de professionals meer ruimte om zich publiekelijk te profileren op vakmanschap, kennis en visie dan binnen de organisatie in vergaderingen.

Het profileren is onderdeel van het ontwikkelen van een professionele identiteit en sociale media kunnen daarbij helpen. Het is plezierig en inspirerend om je te ontwikkelen door actief te zijn op sociale media als Twitter of blogs. Waar ga je over Twitteren? Welke blogs. Het belangrijkste is dat je je eigen online leernetwerk gaat opbouwen van mensen die je gaan inspireren.

Sociale media – het woord zegt het al – zijn gericht op interactie tussen mensen. In je eentje is er dus weinig aan. Je moet daarom een netwerk opbouwen wat jou ondersteunt. Als ik een vraag stel via Twitter, zijn het vaak mensen uit mijn naaste netwerk die antwoorden. Het kost echter tijd om dit op te bouwen.

Vier strategieën

Waar begin je als je je online meer wilt gaan profileren? k maak het onderscheid tussen 4 belangrijke strategieën:

  1. Bijblijven op je vakgebied
  2. Samen leren en netwerken.
  3. Profileren door delen van expertise.
  4. Samenwerken aan projecten.

De strategieën overlappen gedeeltelijk, maar kunnen toch helpen bewuste keuzes te maken waar je je tijd in gaat steken. Kies hierbij een strategie die het dichtst bij je huidige voorkeuren en activiteiten ligt.

Vijf stappen naar een online leernetwerk

Stap 1. Definieer je focus

Bepaal de vakgebieden en deelonderwerpen waarin je geïnteresseerd bent.

Stap 2. Bepaal je belangrijkste strategie

a: bijblijven op je vakgebied

b: samenleren en netwerken

c: personal branding

d: samenwerken en co-creatie

Stap 3. Kies een aantal media om te experimenteren

Stap 4. Zoek relevante professionals op sociale media

Stap 5. Bepaal wanneer je tevreden bent

Valkuilen

Tenslotte: er zijn ook een aantal valkuilen bij het gebruik van sociale media voor professionalisering. Een belangrijke ervaring van sociale media gebruikers is ‘information overload’, een overdaad aan informatie. Een valkuil kan zijn dat je je teveel op online gebeurtenissen richt waardoor je niet genoeg aandacht meer hebt voor je omgeving (je collega’s) of geen rust meer vindt. Een veel voorkomende vraag is hoe je werk en privé gescheiden houdt.  En een laatste valkuil is heel veel informatie lezen, maar er weinig mee doen.

Joitske Hulsebosch publiceert ook op haar eigen weblog

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie