profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Boekrecensie 'Lezen voor het leven': "Een door @WoutSand ingefluisterde leraar had mijn leeslijst zeker verrijkt." hetkind.org/?p=63516

Ongeveer 13 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Het is tijd om nieuwe wegen te verkennen: van het leren, het lesgeven en het creëren’

3 september 2012

robvanderpoel

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten van 3 tot en met 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn ‘schoolreis’ door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag:  Fionuala Herder-Wyne van Nowhere ECL. ‘Het is tijd om nieuwe wegen te verkennen: van het leren, het lesgeven en het creëren.’

Stel je voor:  een klaslokaal vol met kinderen bruisend van levenslust. Hoe zou dat voor die kinderen zijn, hun leerkrachten en hun ouders? Er is een essentiële creativiteit in de menselijke geest, een aanpassingsvermogen en veerkracht, die onder de juiste omstandigheden tot ontplooiing komt. Deze natuurlijke intelligentie is aanwezig in onze kinderen en ook in onszelf. Deze creativiteit ontsluiten zou de taak van scholen kunnen zijn. Het is een verlangen van leerkrachten en kinderen en toch schijnen wij niet in staat te zijn dit tot stand te brengen. Integendeel, als wij Sir Ken Robinson moeten geloven zorgen onze onderwijssystemen ervoor dat de creativiteit van onze kinderen en onszelf verdwijnt.

In de documentaire ‘Children Full of Life’ inspireert Meester Kanamori ons. Hij laat zien hoe hij verbinding en geborgenheid creëert voor zijn kinderen; hoe hij ze aanmoedigt van het leven te houden en gelukkig te zijn. In de woorden van iemand die daardoor geraakt is: “De documentaire herinnert mij er aan, dat wat in het hart ligt onze passie is: hoe belangrijk het is kinderen het leven te leren zien als een ‘teaching’, als onze grootste Meester. Vandaag ben ik krachtig aan deze levensles herinnerd. De les voor mij is om stil te staan. Het is zo belangrijk om tijd te nemen om weer in verbinding te komen met onze bron teneinde zingevende en innovatieve toekomsten op te roepen, die goed zijn voor de generaties na ons.”

Onze kinderen bezitten de sleutels naar een toekomst die wij ons slechts beginnen voor te stellen – en toch zijn wij hun gidsen en leraren. Het is tijd om nieuwe wegen te verkennen: van het leren, het lesgeven en het creëren. Het is tijd om ons te verdiepen in de volgende twee vragen:

  • Hoe kunnen wij  de creativiteit van onze kinderen, onze jongeren en onszelf ontsluiten?
  • Welk soort leiderschap vraagt dit?

Fionnuala Herder –Wynne
Nowhere ECL
www.now-here.com

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  ‘Inochi no kyokasho – Levenslessen van meester Kanamori’  te koop. Meer info volgt via deze website.

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie