profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
‘Jonge docenten verdienen een pluim, Ze doen het stikgoed’

4 september 2012

robvanderpoel

Geplaatst in: Legitimering

Docenten zijn in twintig jaar tijd beter gaan lesgeven. Het werkklimaat verbetert en er zit meer variatie in de lessen, betogen Wynand Wijnen en Jos Zuylen na onderzoek in het magazine Van12tot18. Maar hoe kan het toch dat de inspectie tot een hele andere conclusie komt? Leraar Jelmer Evers las het artikel ‘Niks mis met de docent’ dat ook online te bekijken is en dat hij ten zeerste aanbeveelt. 

Wynand Wijnen. Bron Mesoconsult

De inspectie observeert niet om een startpunt te creëren voor docentenbegeleiding, maar om gegevens te verzamelen over de kwaliteit van de Nederlandse docent. Hier is sprake van onderzoek. Onderzoek dat alleen maar kan leiden tot een negatief beeld van de docent aangezien er gekeken wordt naar aspecten van lesinrichting waar geen docent aan kan voldoen. De inspectie weet, net als iedereen, dat het zaak is om bij het onderwijzen maatwerk voor leerlingen te bieden. Juist ja… differentiatie. De inspectie wil zien dat de docent instructie en verwerking afstemt op relevante verschillen tussen leerlingen. Met  alle respect, als je dit als docent kunt in een les van vijftig minuten met 25 kinderen voor je neus die je een paar keer per week ziet, dan vertoon je ‘super(wo)man’ trekjes.

Onze observaties brengen ons tot een hele andere conclusie: de kwaliteit van de lessen is de afgelopen twintig jaar verbeterd, bij jonge docenten, bij ‘midlife’ docenten en bij oudere docenten. Het werkklimaat in de lessen is verbeterd, lessen zijn gevarieerder geworden, docenten doceren minder en bieden meer zelfwerkzaamheidsruimte. Het enige dat de docent nog nooit gelukt en nooit zal gaan lukken is differentiëren. Maar dat mag je de docent niet aanrekenen, dat is het gevolg van een systeemfout. Als wij in Nederland persisteren in de 1040-norm, waardoor er een totale scheefgroei is tussen contacttijd en

Jos Zuylen. Bron Mesoconsult.nl

zelfstudietijd, zal het nooit gaan lukken om daadwerkelijk in te spelen op verschillen tussen leerlingen en te doen aan talentontwikkeling van alle leerlingen.

Lees meer op Van12tot18!

Wynand Wijnen (1934) is emeritus hoogleraar Universiteit Maastricht, Jos Zuylen (1953) is directeur van MesoConsult. Voor meer info over het blad Van12tot18 kijk op de website www.van12tot18.nl

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie