profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Boekrecensie 'Lezen voor het leven': "Een door @WoutSand ingefluisterde leraar had mijn leeslijst zeker verrijkt." hetkind.org/?p=63516

Ongeveer 13 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De leraar die ik ben: ‘Elk kind wil gezien worden, het maakt ze ontvankelijk’

9 september 2012

robvanderpoel

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Ellie Yntema werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage.  ‘Elk kind wil gezien worden, het maakt ze ontvankelijk’.

Een kind leert met zijn hoofd, hart en handen. Essentieel is de ervaring. Een dans, toneelstuk, discussie, lied, verhaal, samen vieren vind ik net zo belangrijk als een opdracht voor taal of rekenen. Ik geef ruimte om het talent van elk kind naar voren te laten komen. Mijn kracht is om op een positieve manier, maar telkens weer anders, een kind tegemoet te treden.  Elk kind wil gezien worden, het maakt niet uit of dit verbaal of non-verbaal is. Het maakt ze ontvankelijk. Wat je aandacht geeft wordt groter.

 

De pedagogische houding van de leerkracht is essentieel. Ik probeer de kinderen te geven wat ze nodig hebben: veiligheid, plezier/humor, duidelijkheid/structuur, aandacht, prikkels voor nieuwsgierigheid, bewustwording van de groep/samen en verantwoordelijkheid. Als alle componenten aanwezig zijn, dan pas is er ruimte in mijn klas om kennis op te nemen en gelukkig te zijn.

Ellie Yntema
OJS De Ynlaet in Heerenveen

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar redactie@hetkind.org  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, is in Nederland en geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoeten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie