profiel

Martin Dogger


Martin Dogger
Bekijk mijn profiel

twitter

Wéér een e-book: kijken door een filosofisch-ethische bril naar onderwijs, wat doe je dan? hetkind.org/?p=63574

Gisteren op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Column over Bart: ‘Wat eten we vandaag?’

11 september 2012

Martin Dogger

Geplaatst in: Partnerschap,

Martin Dogger schrijft regelmatig columns. Hij is leerkracht op de Schatkamer in Zwolle en nam eerder deel aan het traject Pedagogische Tact van het NIVOZ. Hier schrijft hij uit zijn praktijk over Bart uit groep 4, een jongen bomvol energie.

Speels en met een schaterlach. Soms een beetje nukkig en springerig, maar bomvol energie.
Bart krijgt het elke dag voor elkaar om een flinke lach op mijn gezicht te toveren. Maar tot nu toe is dat niet gelukt. Geen dolle dinsdag dus.

Met groep 4 schrijven we een verhaal, over een logeerpartij bij een familielid. Wat ga je dan doen, wat ga je dan eten? Ik heb een kaart in mijn handen, om te laten zien hoe ver mensen in Amerika moeten reizen. Daar moeten mensen soms reizen maken met het vliegtuig.

Dan staat Bart voor me, en hij kijkt geboeid mee. Als ik de kaart terug wil hangen, begint hij te grommen. Grrrr.

Grommende leerlingen bijten niet, en we hebben afgesproken om niet te veel aandacht aan dit gedrag te geven. Bart moet leren dat het niet kan. Dus ik draai de kaart weg van Bart. Grrrrrrrrrr!!!! Hij gromt nog iets harder, en pakt de kaart vast. Ik kijk wat verbaasd naar hem, maar dan, met een kleine slis vanwege wisselende tanden vertelt Bart ineens, bloedserieus.

‘Ja maar kijk meester. Wij zijn een keer hier op vakantie geweest. En toen gingen we met een duikboot helemaal zo, bfffrrrr, naar beneden’. Hij wijst naar Zuid-Afrika. ‘Toen spoelden we daar aan, maar we konden niet zwemmen want we hadden geen duikpakken, dus moesten we terug met de duikboot’.

Dan gaat Bart zitten en begint aan zijn verhaal. ‘Wat gaan we eten meester, bij het logeren?’

 Martin Dogger, leerkracht op OBS De Schatkamer in Zwolle.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie