profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘Het belooft een groot feest te worden’

22 september 2012

Sarina Hoogendam

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De sociale index en de veiligheidsindex mogen laag zijn, de vraag is hoe in de huidige situatie potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Daarom is Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats: twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 1: ‘Maak er wat van, niet alleen deze twee weken, maar je hele schooltijd’.

Maandag 30 juli

Om kwart voor negen ’s ochtends verzamelen de eerste moeders met kinderen zich voor de poort van de OBS Bloemhof. Ze mogen nog niet naar binnen, want er wacht een verassing op ze. De klok slaat negen uur en wie komt daar naar buiten dribbelen? Het is voetbaltovenaar Soufiane Touzani. Op het ruime speelplein voor de basisschool Bloemhof aan de Oleanderstraat in de deelgemeente Feijenoord  geeft hij zo de aftrap.

Henk Oosterling, hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en initiatiefnemer/directeur van Rotterdam Vakmanstad, opent het evenement met een enthousiaste speech. Hij belooft dat het een groot feest gaat worden. Soufiane, in de wijk Bloemhof geboren en inmiddels een groot freestyle voetballer, zet die belofte meteen kracht bij. Voor het oog van de toekijkende kinderen, ouders en medewerkers neemt hij de bal op een bijna onmogelijke manier op de hak, knie, rug, been en voet. Waaghalzen uit het publiek kunnen het tegen hem opnemen. Tevergeefs natuurlijk, maar dat mag de pret niet drukken. Hij steekt tot slot het publiek in een korte toespraak een hart onder de riem. ‘Ver komen in de wereld, dat begint hier. Dus maak er wat van, niet alleen deze twee weken, maar je hele schooltijd. Onder luid applaus neemt hij afscheid. De eerste editie van de Brede Vakantieschool OBS Bloemhof 2012 is begonnen.

Wat betekent dat voor de leerlingen? Juf Marleen, Lisette, Nural en Roos ontvangen om half tien de bij hen ingedeelde kinderen allerhartelijkst voor de eerste lessen taal en rekenen. Het gaat om in totaal zestig opgegeven kinderen die het afgelopen schooljaar in de groepen 4 tot en met 7 zaten. Nu zijn er drie combinatieklassen groep 4/5 waarin de kinderen zijn gegroepeerd naar hun capaciteiten. Er is één combinatieklas 6/7, waarbinnen groepjes zijn gemaakt naargelang het leerlingniveau.

Taal en rekenen vormen het hoofdbestanddeel van de Brede Vakantieschool. Per dag zijn deze vakken een heel dagdeel ingeroosterd, de vrijdagen uitgezonderd. Halverwege de morgen, om half elf, is er een pauze van twee kwartier. Tijdens het eerste kwartier drinken en eten de kinderen iets kleins in de klas. Het tweede kwartier gaan ze naar buiten. Om elf uur gaan ze weer naar binnen en om twaalf uur begint de grote pauze. Net zoals tijdens het schooljaar wacht de leerlingen en leraren dan een warme lunch in de ruime kantine die vlakbij de school is ondergebracht.

Na het middageten liggen er voor groep vier en vijf buitenspelactiviteiten in het verschiet. Groep zes en zeven krijgen eerst judoles en ten slotte, in een speciaal daarvoor aangelegde tuin van de school, tuinles. Dan komen de ouders alweer naar school en is de eerste lesdag van de Brede Vakantieschool afgelopen. Niet alle kinderen die zich hebben opgegeven zijn ook gekomen – een thema van de hele eerste week – maar een opkomst van 44 leerlingen op dag één is een mooi begin.

Dit is de eerste aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl De komende tijd verschijnen er regelmatig nieuwe dagboekverhalen. Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij Rotterdam Vakmanstad. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie