profiel

Nickel van der Vorm


Nickel van der Vorm
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Nog drie dagen: TedxAmsterdamED en Connected Worlds

24 september 2012

Nickel van der Vorm

Over drie dagen is het zover: a.s. donderdag 27 september is de eerste editie van TEDxAmsterdamED, waarbij ED staat voor Education. Een dag vol inspirerende verhalen en nieuwe ideeën, maar vooral met mensen die het verschil willen maken. Het thema van de dag is Connected Worlds: educatie gaat verder dan alleen schoolboeken, klaslokalen en examens – hoewel deze elementen natuurlijk ontzettend belangrijk zijn. Honderd mensen zijn er ‘live’ bij, het grote publiek kan de dag via live-streaming volgen of via de TED-filmpjes achteraf. De lijst van geselecteerde sprekers vind je hieronder. 

Om de verbinding te maken tussen onderwijs en de andere ‘werelden’ waarin we ons bevinden – thuis, maar ook de maatschappij – wordt deze eerste speciale onderwijseditie volgens het TED-format georganiseerd.

De sprekers

Bij TED is 1 ding zeker: waarover het verhaal van de sprekers ook gaat, je krijgt altijd het gevoel dat jijzelf ook bij kan dragen aan een betere wereld. De mensen op het podium hebben een drive, een passie. En die delen ze met het publiek.

Op het podium van TEDxAmsterdamED staan sprekers met totaal verschillende achtergronden. Zo is het woord aan leraar van het jaar 2011 Martin Bootsma, vertelt Melanie Burnett wat zij meemaakte toen zij op haar 15e op straat belandde en hoe jongeren kunnen bereiken wat zij willen en deelt scholier Stan Putman zijn mening over school en hoe dit beter kan (“school is maar saai, ik haal mijn inspiratie liever uit TED-talks).  Andere sprekers zijn o.a. Claire Boonstra, medeoprichter van Layar en Lodewijk Asscher.

Ook tussen de talks door hoeven de aanwezigen zich niet te vervelen. In de eerste plaats kunnen zij hun ideeën en ervaringen delen met hun mede-deelnemers. Hiervoor wordt een speciale TED-experience ontwikkeld. Ook aan entertainment is gedacht: de Looney Tunes Crew (bekend van Holland’s got Talent) verzorgt een optreden on stage.

Over TED

TED staat voor Technology, Entertainment en Design, hun slogan: Ideas Worth Spreading. De organisatie van TED is ervan overtuigd dat het horen van andermans ideeën kan leiden tot inspiratie. Daarom organiseren zij twee maal per jaar een groot evenement (1 in de US, 1 in de UK) waarin ze mensen uit de driehoek T-E-D bij elkaar brengen om elkaar te inspireren, volgens een vast format: een 18-minuten durende TED-Talk. En de beste Talks delen ze dan online, op TED.com. TED is al jaren een groot succes, en op steeds meer plaatsen worden daarom TEDx-evenementen georganiseerd. Hierbij staat de x  voor onafhankelijk georganiseerd evenement, wel volgens de richtlijnen van TED. Deze editie gaat speciaal over onderwijs en is de eerste in zijn soort in Nederland.

De deelnemers

Verbindingen maken, daar gaat het om. Het samenbrengen van mensen met verschillende disciplines en achtergronden, die allemaal een link hebben met het onderwijs. Een van de gouden regels van TED is: het publiek is minstens zo interessant als de sprekers. En zo hoort dat ook! Mensen moeten elkaar iets kunnen leren – en ook de sprekers moeten er wat van opsteken. Daarom is het evenement alleen voor genodigden.

Iedereen die vindt dat hij of zij bij het evenement aanwezig moet zijn, kon zich inschrijven op de website. Uit alle aanmeldingen zijn 100 personen geselecteerd op basis van hun motivatie. Hierbij werd ook goed gekeken naar de mix van deelnemers die ontstaat. Onder de genodigden zijn rectoren, leraren, ouders, studenten en beleidsmakers, maar ook change makers, mensen die heel graag een verbetering in het onderwijs willen bereiken. Sommigen zijn hier al mee bezig en willen graag hun verhalen delen, anderen hebben een visie en komen deze verder uitwerken met hulp van hun mede-genodigden.

Live stream

Toegegeven, 100 personen is een select gezelschap. Om TED niet exclusief te maken, verzorgt het Ministerie van OC&W op de dag zelf een livestream op de website van TedxAmsterdamED. Zo kan iedereen de talks op het podium volgen.  De livestream is voor vrij toegankelijk, hiervoor is geen registratie vereist. Ook kan iedereen deelnemen aan de interactieve discussie op Twitter, onder gebruik van de officiele hashtag #TEDxAmsED. Op de dag zelf wordt er live geblogd en getwitterd vanuit het Concertgebouw.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie