profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 10 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘Dag die klopt als een dubbeldekkerbus’

29 september 2012

Sarina Hoogendam

Geplaatst in: Opvoeding, Samenleving,

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De vraag is hoe potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats, deels geïnitieerd door de betrokken Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity : twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 2: ‘Een dag die klopt als een dubbeldekkerbus’.

Dinsdag 31 juli

Groep 4 en 5 van de juffen Roos, Nural en Lisette beginnen de dag met taal en rekenen. ’s Middags staat voor hen tuinles en judo op het programma. Groep 6  en 7 van juffrouw Marleen zet zich pas in de middag aan de sommen en de spellingsoefeningen, want ‘s morgen vroeg, precies om negen uur, staat een bus op hen te wachten. Een dubbeldekkerbus nog wel! Voor die ene schoolklas is dat wel erg veel luxe… Een planningsfoutje van de busmaatschappij, maar de kinderen kunnen er niet mee zitten. Met gezwinde spoed stormen ze naar boven. Iedereen wil natuurlijk bovenin zitten. En laat er vandaag eens geen juf of meester nodig zijn om te bepalen welke geluksvogels de bovenverdieping mogen bevolken, want aan ruimte is er ditmaal geen gebrek.

De bus zet koers naar Villa Zebra, een educatief kunsttentoonstellingscentrum voor kinderen. Vanmorgen  zal daar de tentoonstelling ‘Stad in Zicht’, over de inrichting van stedelijke gebieden worden bezocht. Integrale gebiedsontwikkeling voor junioren dus. Na een instructievideo volgen er praktische opdrachten. Op de eerste verdieping is daarvoor een ruimte met verschillende deelprojecten ingericht. Bij het onderdeel Maatstad staat een maquette van een stad. De kinderen knutselen met witte lego op schaal 1:10 een figuurtje van zichzelf in elkaar. Dat figuurtje kunnen ze vervolgens bij de maquette plaatsen om gevoel voor schaal op te doen. Bij onderdeel Koopstad bouwen de kinderen een stad met lege frisdrankpakken, waspoederdozen en cacaopoederblikken. Bij onderdeel Groene Stad luidt de opdracht om met houten blokken en plastic groen een ecologisch verantwoorde stad vorm te geven. Verder zijn er nog de onderdelen Speelstad en Nomadenstad, maar je kunt uiteraard niet alles doen op een morgen.

Terug op de begane grond wacht de kinderen nog wel een opdracht. Een papier wordt uitgerold op de vloer, waarop een van de kinderen gaat liggen. Een ander kind markeert de omtrek met viltstift, en zie daar: een eiland is geboren. Maar een beetje eiland heeft natuurlijk voorzieningen nodig. Welke? Ga dat eens met elkaar bedenken en tekenen, zo luidt de opdracht. De kinderen laten hun creativiteit de vrije loop en vullen hun eiland met postkantoren, pinautomaten en supermarkten, maar ook voetbalvelden, kartbanen en subtropische zwemparadijzen verschijnen op papier.

Aan het eind van de morgen interviewen de kinderen – uitgerust met perspas, notitieblok en fotocamera – een aantal medewerkers van Villa Zebra. Eerder op school hebben ze al vragen voorbereid onder leiding van juf Krista van Hoedje van Papier, een stichting die kinderen uit achterstandswijken via journalistieke training stem wil geven. Het is de bedoeling dat hun avonturen zijn terug te lezen in de vakantiekrant die aan het einde van de Brede Vakantieschool uitkomt. Deze horizonverbreding beoogt uiteindelijk de voor de leerontwikkeling van de kinderen zo cruciale nieuwsgierigheid te stimuleren.

Dit is de tweede aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity Dat is in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie