profiel

Marleen van der Krogt


marleenvanderkrogt
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Hoe kunnen we een sfeer creëren waarbij iedereen betrokken is en verantwoordelijkheid draagt? hetkind.org/?p=59939

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Feuilleton: Sil zegt dat-ie staakt!

30 september 2012

marleenvanderkrogt

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

Sil is het schoolgaande kind, tot leven gebracht binnen het Federatief Samenwerkingsverband Leerlingenzorg (FSL) op Voorne-Putten. Hij stond bekend als een ‘lastig kind’, maar is inmiddels het vertrekpunt geworden voor vernieuwend onderwijs en een verregaande perspectiefwisseling op bijna 40 basisscholen. Regelmatig vertelt Sil en/of zijn lerares of klasgenoten over hun nieuwe schoolleven. De vierde aflevering vn een feuilleton: ‘Sil staakt!’

Vrijdagochtend, einde van de week. Het weekend en de vrijheid zijn heel dichtbij.

De vrijdagochtend vind ik lekker, want we beginnen met gym. Het is maar een klein stukje lopen naar de gymzaal en juf Kim verzint altijd wel leuke lessen. Na de gymles, in de kleedkamer, komen we op een heel goed idee: we gaan staken! Door de deur van de meisjeskleedkamer heen (het sleutelgat zit vol met kauwgom) geven we het aan de meiden door. Goed plan, iedereen happy. Misschien hoeven we dan minder te werken, in ieder geval kunnen we tijd rekken.

Juf Kim steekt haar hoofd om de deur en zegt dat we op moeten schieten en juist op dat moment beginnen we met z’n allen te roepen: “Wij gaan staken, wij gaan staken”, terwijl we op de grond gaan zitten, het is een oorverdovend lawaai. Je had haar gezicht moeten zien, hilarisch. En weet je wat ze zegt: “Ik ben benieuwd, kom maar mee dan zullen we weleens zien”

In een protestoptocht lopen we van de gym naar school. In de klas gaat iedereen op de tafels zitten en sommigen zelfs op de grond. Juf Kim vindt staken prima en ze wil heel graag weten waarvoor wij dan staken. En dat is toch best een lastige vraag, want eigenlijk willen we gewoon niet werken.”Oké, dan gaan we vandaag toch niet werken, maar ik wil dan wel wat meer weten over staken en stakingen,” zegt ze.

We praten zeker een uur lang over staken: waar kun je allemaal voor of tegen staken? Hoe doe je dat dan? Op YouTube kun je allerlei stakingsacties zien en juf Kim laat de onderwijsstakingen, stakingen van vroeger en grappige stukjes met Jacobse en Van Es zien. Er zijn dus heel veel verschillende redenen om te staken. “Voor welk goed doel of welke zaak wil jij een stakingsactie organiseren?” vraagt de juf

We mogen zelf bedenken wat en met wie we dit willen doen. Samen met Mark ga ik gelijk aan de slag. We zijn heel erg tegen legbatterijen. Spandoek in elkaar timmeren, actieposters schilderen, leuzen bedenken en oefenen en flyers maken met een pakkende tekst. Best een hele klus. Aan het einde mogen we het aan elkaar laten zien en uitleggen waarom je dit hebt gekozen en natuurlijk vragen stellen aan elkaar. Ook de weeksluiting laten we niet aan ons voorbij gaan. Na een verkiezing van de drie beste stakingsacties, kunnen we ook aan de hele school laten zien wat we gedaan hebben.

Het plan van de ochtend is echt gelukt, we hebben ons werk niet uitgesteld, maar we hebben gewoon helemaal niet gewerkt. Echt cool.

Nieuwsgierig? 
Volg het schoolleven van Sil verder de komende maanden op hetkind.org
Klik hier voor het filmpje van Sil

FSL 39-06 is een samenwerkingsverband van 37 basisscholen waaronder 2 scholen voor speciaal basisonderwijs. Wij werken aan verbetering en afstemming van de zorg voor 7500 leerlingen in de gemeenten Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne en Rozenburg. FSL 39-06 wil bereiken dat scholen tegemoet kunnen komen aan de specifieke onderwijsbehoeften van ieder kind. Dit doen we door binnen het FSL samen te werken en ondersteuning te bieden aan de leerlingenzorg waar dat nodig is.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie